Magyar startup céget választott az ESA egyik tesztrepüléséhez

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Az Európai Űrügynökség a Műszaki Egyetemről indult vállalkozást választotta ballon felbocsátás megszervezésére és a tesztrepülés kivitelezésére.

Az alábbi sorokat Dr. Bodó Zsófia és Góczán Bence, az UPRA.space csapatának tagjai írták.

„Különleges vendégek érkeztek nagyszombaton az UPRA.space csapatához. Az Európai Űrügynökség (ESA) Young Professionals – vagyis fiatal szakembereknek szóló – programjaiban részt vevő mérnökök által fejlesztett YPSat egyik alrendszerének tesztrepülése került lebonyolításra. Az ESA a Műszaki Egyetemről indult magyar startup-ot választotta ballon felbocsátás megszervezésére és a tesztrepülés kivitelezésére. Az YPSat az ESA különböző fiatal szakemberek számára indított programok résztvevőinek fejlesztése, mely az Ariane-6 első repülésén fogja végrehajtani a küldetését. Az YPSat feladata, hogy videofelvételeket készítsen a műholdakat védő orrkúp leválásáról, valamint az Ariane-6 fedélzetén utazó űreszközök pályára állításáról. A kamerák indításához egy automatikus rendszert használnak, mely ébresztőóraként kelti fel a többi alrendszert a pályára állítás megfelelő szakaszában. Ez az “ébresztő-rendszer” (Wake Up System – WUS) teljesíthette első repülését az UPRA.space ballonplatformján, mielőtt az Ariane-6 hordozórakéta fedélzetére kerülne.

Forrás: UPRA.space

A ballonrepülést több hónapos előzetes tervezés és egyeztetés előzte meg, melyek során elkészült a küldetés végleges specifikációja és megépítésre került a hasznosteher-lánc, mely végül a sztratoszférába emelkedett. Az UPRA.space csapata kifejezetten ilyen küldetések lebonyolítására szakosodott, ahol egy kutató-fejlesztő csapat eszközét emelik 30 kilométer magasságba a saját fejlesztésű, többször használható ballon platformjuk segítségével. Az adatok kiértékelése még folyamatban van, de az előzetes információk alapján a komoly előkészítés meghozta gyümölcsét és az UPRA.space csapata és a ballon platform 28. repülését is sikeresen teljesítette.
A felbocsátás előkészítését és az indítást Budapesten, a Műszaki Egyetem lágymányosi kampuszán bonyolították le. Az UPRA.space csapata a menetrendnek megfelelően feltöltötte a közel három méter átmérőjű meteorológiai ballont, melyhez a korábban előkészített hasznosteher-láncot csatlakoztatták. A reggeli indítás után a ballon nagyjából másfél óra alatt elérte az utazómagasságát, ahonnan lassú emelkedéssel további egy órát lebegett a landolási terület felé. Közel 34 kilométeres magasságban hasadt szét a ballon és nyílt ki a visszatérő ernyő. A kereső csapat ekkor már a várható landolás közelében tervezte a minél gyorsabb begyűjtést, ami a földet érés után húsz percen belül sikeresen megtörtént. A visszatérő ballon platform egy fa tetején tért nyugalomra, szerencsére a helyi gazdálkodók segítségével gyorsan és sérülés nélkül begyűjtésre kerülhetett rendszer. Az ESA YPSat alrendszere mellett kamerák is utaztak a fedélzeten, ezek között volt, amelyik a tesztelt eszközt rögzítette, és volt, amelyik a repülés körülményeiről gyűjtött információkat. A kamerarendszer része volt egy 360°-os kamera is, mely lélegzetelállító felvételeket készített a felhővel borított Kárpát-medencéről. 

Forrás: UPRA.space

A küldetés lezárásához kiértékelésre kerülnek a gyűjtött adatok, melyeket az ESA felhasznál az YPSat és az Ariane-6 első repülésének felkészüléséhez. Az UPRA.space csapata az adatok átadása után sem pihen, a magyar startup már elkezdte a következő repülés előkészítését, melyről hamarosan további részletek is nyilvánosságra kerülnek.”

A repülésről készült videó az alábbi linken érhető el:

További információk az UPRA.space csapatáról és a repülésekről:
Facebook: https://www.facebook.com/upra.space
Instagram: https://www.insagram.com/upra.space
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/upraspace
Patreon: https://www.patreon.com/upra_space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye