Magyar űrhajós indulhat a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap egy Facebook-videóban erősítette meg ismét, hogy él még az a terv, miszerint Magyarország 2024-ben (vagy rosszabb esetben 2025-ben) egy űrhajóst szeretne felküldeni a Nemzetközi Űrállomásra. Eredetileg már 2019 novemberében megemlítette a miniszter a 2024-es dátumot, még az Európai Űrügynökség Sevillában megrendezett miniszteri találkozóján. Akkor még a tervek úgy szóltak, hogy a Roszkoszmosz segítségével jut el az űrbe a magyar űrhajós, várhatóan egy Szojuz űrhajóval.

A tegnapi bejelentésben az űrállomás amerikai szegmensét is megemlítette a miniszter, valamint a NASA-val is kötöttek egy űrstratégiai megállapodást – a magyar kutatóűrhajós így nem az orosz, hanem az amerikai szegmensen (és azon belül várhatóan a Destiny kutatómodulban) fogja elvégezni a tudományos programját, amit várhatóan magyar űripari cégek és egyetemek segítségével fognak összeállítani. A programmal kapcsolatban említésre kerültek távközlési, földmegfigyelési és sugárzásmérő kutatások és eszközök. A külügyminiszter emellett kihangsúlyozta hogy több figyelmet kell fordítani a magyar űriparra, ezért további megállapodásokat is kötöttek külföldi cégekkel és űrügynökségekkel, melyek a hazai vállalatok működését fogják segíteni. A magyar cégek fejlesztésére közel 30 milliárd forintot szánnak a következő időszakban.

Azóta egyébként már kiderült, hogy a következő négy évben közel 330 millió forintot fog fordítani a kutatási program kidolgozására és megvalósítására, melyet az amerikai Axiom Space vállalattal együtt fognak elvégezni. A kiválasztási folyamat hamarosan elkezdődhet, és kiemelték, hogy hazánk nem űrturistát fog küldeni az Űrállomásra, hanem komoly tudományos programot végző kutatóűrhajóst – így megvan akár annak is az esélye, hogy nem csak 8-10 napos küldetésről beszélhetünk.

Ezzel az amerikai együttműködéssel azonban kérdésessé vált, hogy valóban-e a Roszkoszmosszal fog feljutni az űrbe a következő magyar űrhajós, vagy esetleg a SpaceX Crew Dragonja/Boeing Starlinerje is szóba kerülhet.

A Szojuz TMA-16M űrhajó ledokkolása a Nemzetközi Űrállomásról. Kép forrása: NASA

Dark mode powered by Night Eye