Magyar űrhajós indulhat a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap egy Facebook-videóban erősítette meg ismét, hogy él még az a terv, miszerint Magyarország 2024-ben (vagy rosszabb esetben 2025-ben) egy űrhajóst szeretne felküldeni a Nemzetközi Űrállomásra. Eredetileg már 2019 novemberében megemlítette a miniszter a 2024-es dátumot, még az Európai Űrügynökség Sevillában megrendezett miniszteri találkozóján. Akkor még a tervek úgy szóltak, hogy a Roszkoszmosz segítségével jut el az űrbe a magyar űrhajós, várhatóan egy Szojuz űrhajóval.

A tegnapi bejelentésben az űrállomás amerikai szegmensét is megemlítette a miniszter, valamint a NASA-val is kötöttek egy űrstratégiai megállapodást – a magyar kutatóűrhajós így nem az orosz, hanem az amerikai szegmensen (és azon belül várhatóan a Destiny kutatómodulban) fogja elvégezni a tudományos programját, amit várhatóan magyar űripari cégek és egyetemek segítségével fognak összeállítani. A programmal kapcsolatban említésre kerültek távközlési, földmegfigyelési és sugárzásmérő kutatások és eszközök. A külügyminiszter emellett kihangsúlyozta hogy több figyelmet kell fordítani a magyar űriparra, ezért további megállapodásokat is kötöttek külföldi cégekkel és űrügynökségekkel, melyek a hazai vállalatok működését fogják segíteni. A magyar cégek fejlesztésére közel 30 milliárd forintot szánnak a következő időszakban.

Azóta egyébként már kiderült, hogy a következő négy évben közel 330 millió forintot fog fordítani a kutatási program kidolgozására és megvalósítására, melyet az amerikai Axiom Space vállalattal együtt fognak elvégezni. A kiválasztási folyamat hamarosan elkezdődhet, és kiemelték, hogy hazánk nem űrturistát fog küldeni az Űrállomásra, hanem komoly tudományos programot végző kutatóűrhajóst – így megvan akár annak is az esélye, hogy nem csak 8-10 napos küldetésről beszélhetünk.

Ezzel az amerikai együttműködéssel azonban kérdésessé vált, hogy valóban-e a Roszkoszmosszal fog feljutni az űrbe a következő magyar űrhajós, vagy esetleg a SpaceX Crew Dragonja/Boeing Starlinerje is szóba kerülhet.

A Szojuz TMA-16M űrhajó ledokkolása a Nemzetközi Űrállomásról. Kép forrása: NASA

Dark mode powered by Night Eye