Magyar űrhajós indulhat a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap egy Facebook-videóban erősítette meg ismét, hogy él még az a terv, miszerint Magyarország 2024-ben (vagy rosszabb esetben 2025-ben) egy űrhajóst szeretne felküldeni a Nemzetközi Űrállomásra. Eredetileg már 2019 novemberében megemlítette a miniszter a 2024-es dátumot, még az Európai Űrügynökség Sevillában megrendezett miniszteri találkozóján. Akkor még a tervek úgy szóltak, hogy a Roszkoszmosz segítségével jut el az űrbe a magyar űrhajós, várhatóan egy Szojuz űrhajóval.

A tegnapi bejelentésben az űrállomás amerikai szegmensét is megemlítette a miniszter, valamint a NASA-val is kötöttek egy űrstratégiai megállapodást – a magyar kutatóűrhajós így nem az orosz, hanem az amerikai szegmensen (és azon belül várhatóan a Destiny kutatómodulban) fogja elvégezni a tudományos programját, amit várhatóan magyar űripari cégek és egyetemek segítségével fognak összeállítani. A programmal kapcsolatban említésre kerültek távközlési, földmegfigyelési és sugárzásmérő kutatások és eszközök. A külügyminiszter emellett kihangsúlyozta hogy több figyelmet kell fordítani a magyar űriparra, ezért további megállapodásokat is kötöttek külföldi cégekkel és űrügynökségekkel, melyek a hazai vállalatok működését fogják segíteni. A magyar cégek fejlesztésére közel 30 milliárd forintot szánnak a következő időszakban.

Azóta egyébként már kiderült, hogy a következő négy évben közel 330 millió forintot fog fordítani a kutatási program kidolgozására és megvalósítására, melyet az amerikai Axiom Space vállalattal együtt fognak elvégezni. A kiválasztási folyamat hamarosan elkezdődhet, és kiemelték, hogy hazánk nem űrturistát fog küldeni az Űrállomásra, hanem komoly tudományos programot végző kutatóűrhajóst – így megvan akár annak is az esélye, hogy nem csak 8-10 napos küldetésről beszélhetünk.

Ezzel az amerikai együttműködéssel azonban kérdésessé vált, hogy valóban-e a Roszkoszmosszal fog feljutni az űrbe a következő magyar űrhajós, vagy esetleg a SpaceX Crew Dragonja/Boeing Starlinerje is szóba kerülhet.

A Szojuz TMA-16M űrhajó ledokkolása a Nemzetközi Űrállomásról. Kép forrása: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye