Magyarország megállapodást írt alá az Európai Űrügynökséggel a hazai űrhajós programhoz

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A keretmegállapodás a HUNOR-program támogatásában és lebonyolításában való együttműködésről szól.

Hazánk 2021-ben fogadta el a HUNOR (Hungarian to Orbit) nevű kezdeményezést, mely a nemzeti űrstratégiát foglalja magába. E stratégia részeként indította útjára Magyarország azt az űrhajós programot, amely 99 millió dolláros költségvetéssel gazdálkodhat, és egy magyar űrhajós feljutását célozza meg a Nemzetközi Űrállomásra. Az Axiom magán űrhajós-küldetés ISS-re irányuló repülésének költségein túlmenően a finanszírozást a küldetéshez kapcsolódó kutatási kezdeményezésekre is felhasználják.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos asszony március 7-én jelentette be egy új keretmegállapodás aláírását az Európai Űrügynökséggel, melynek értelmében az ESA hazánk űrhajósjelöltjeinek és egészségügyi személyzetének képzésével támogatja a programot. Az ügynökség földi támogatást is nyújt a misszióhoz, és segít a tudományos programok integrálásában is. 

A megállapodás aláírása nem csak hazánk, de az ESA számára is jelentős lépés: „Ez az első alkalom, hogy az Európai Űrügynökség partnerséget kötött egy olyan tagállammal, amely saját nemzeti űrhajóskutatási programját hajtja végre. Ez valóban egyedülálló megállapodás” – mondta el Ferencz Orsolya.

A HUNOR-program kiválasztási kiírásában 244 érvényes pályázat érkezett be, jelenleg négy űrhajósjelölt képzése zajlik még. Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Dr. Schlégl Ádám és Szakály András közül egy valaki repülhet az Axiom Space-szel tavaly szeptemberben aláírt szerződés keretében egy hónapos tudományos küldetésre a ISS-re. Várhatóan nyár elején választják ki a fő űrhajóst és a tartalék személyzet tagját, akik majd az Egyesült Államokban folytatják a kiképzést immár az amerikai partnerekkel együtt. 

Február elején volt szerencsénk személyesen is beszélgetni a négy jelölttel, a velük készült videót az alábbi linken tudjátok visszanézni:

 

További cikkeink a programmal kapcsolatban:

Dark mode powered by Night Eye