Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél is komolyabb célt tűzött ki az új dátummal.

Ugyan alig pár éve kezdődött el Kína emberes Holdraszállásra kitűzött programjának tervezése, az új céldátum szerint 2030-ig szeretnék végrehajtani az első tajkonauták eljuttatását a Hold felszínére – ezt Lin Hszicsiang, a CMSA (China Manned Space Agency – Kínai Emberes Űrrepülések Hivatala) – igazgatóhelyettese nyilatkozta egy hétfői sajtótájékoztatón. Ehhez már javában zajlik a tervezési fázis, illetve a szükséges infrastruktúra, a Hosszú Menetelés-10 (CZ-10) hordozórakéta, az újgenerációs űrhajó, a szkafander és a holdi leszállóegység fejlesztése is, amihez a korábbi Csang’e holdszonda-küldetések adatai is nagy segítséget nyújtanak. 

A CZ-10 rakéta tervei a CZ-5 verzión alapulnak, és az első, alacsony Föld körüli pályára indítandó verzió 2027-ben be is mutatkozhat. Ennek továbbfejlesztett változata lesz az a három fokozatú jármű, ami 27 tonna hasznos terhet képes holdirányú pályára állítani, ezzel fognak az első tajkonauták is elindulni égi kísérőnkhöz. Ezen rakéta, illetve a még nagyobb teherkapacitású Hosszú Menetelés-9 személyzet nélküli hordozó kiszolgálásához év elején már meg is kezdődtek a Vencsang Űrközpont bővítési munkálatai.

Az első Holdraszállási programmal párhuzamosan tovább zajlik a Kína vezetésével megvalósuló International Lunar Research Station (ILRS) holdbázis tervezése, aminek építését a 2030-as évtizedben szeretnék megkezdeni, és amihez továbbra is várják partnerországok jelentkezését.

Ahhoz, hogy még valóban ebben az évtizedben sor kerülhessen az első kínai személyzettel történő Holdraszállásra, a kínai kormányzatnak még jóvá kell hagynia a programot, ugyanis annak céldátuma a jelenleg futó öt éves terv (2021-2025) időskáláján kívül esik. Addig is elnézve Kína komoly ütemű űripari fejlődését, a NASA és a nyugati partnerek szeme is egyre inkább az ázsiai űrnagyhatalomra szegeződhet, hiszen az Egyesült Államok számára kardinális szempont, hogy a 21. században is az ő űrhajósaik lépjenek először a Hold felszínére. 

Ismeretlen alkotó látványterve az ILRS-ről. Forrás: CNSA
Dark mode powered by Night Eye