Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél is komolyabb célt tűzött ki az új dátummal.

Ugyan alig pár éve kezdődött el Kína emberes Holdraszállásra kitűzött programjának tervezése, az új céldátum szerint 2030-ig szeretnék végrehajtani az első tajkonauták eljuttatását a Hold felszínére – ezt Lin Hszicsiang, a CMSA (China Manned Space Agency – Kínai Emberes Űrrepülések Hivatala) – igazgatóhelyettese nyilatkozta egy hétfői sajtótájékoztatón. Ehhez már javában zajlik a tervezési fázis, illetve a szükséges infrastruktúra, a Hosszú Menetelés-10 (CZ-10) hordozórakéta, az újgenerációs űrhajó, a szkafander és a holdi leszállóegység fejlesztése is, amihez a korábbi Csang’e holdszonda-küldetések adatai is nagy segítséget nyújtanak. 

A CZ-10 rakéta tervei a CZ-5 verzión alapulnak, és az első, alacsony Föld körüli pályára indítandó verzió 2027-ben be is mutatkozhat. Ennek továbbfejlesztett változata lesz az a három fokozatú jármű, ami 27 tonna hasznos terhet képes holdirányú pályára állítani, ezzel fognak az első tajkonauták is elindulni égi kísérőnkhöz. Ezen rakéta, illetve a még nagyobb teherkapacitású Hosszú Menetelés-9 személyzet nélküli hordozó kiszolgálásához év elején már meg is kezdődtek a Vencsang Űrközpont bővítési munkálatai.

Az első Holdraszállási programmal párhuzamosan tovább zajlik a Kína vezetésével megvalósuló International Lunar Research Station (ILRS) holdbázis tervezése, aminek építését a 2030-as évtizedben szeretnék megkezdeni, és amihez továbbra is várják partnerországok jelentkezését.

Ahhoz, hogy még valóban ebben az évtizedben sor kerülhessen az első kínai személyzettel történő Holdraszállásra, a kínai kormányzatnak még jóvá kell hagynia a programot, ugyanis annak céldátuma a jelenleg futó öt éves terv (2021-2025) időskáláján kívül esik. Addig is elnézve Kína komoly ütemű űripari fejlődését, a NASA és a nyugati partnerek szeme is egyre inkább az ázsiai űrnagyhatalomra szegeződhet, hiszen az Egyesült Államok számára kardinális szempont, hogy a 21. században is az ő űrhajósaik lépjenek először a Hold felszínére. 

Ismeretlen alkotó látványterve az ILRS-ről. Forrás: CNSA
Dark mode powered by Night Eye