Már csomagolják a James Webb teleszkópot

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

Megkezdődött a James Webb űrteleszkóp (JWST) összecsomagolása a gyártó Northrop Grumman kaliforniai telephelyén, Redondo Beach-en. A teleszkópot hajóval szállítják majd a Dél-Amerikában lévő Francia Guyanára, ahonnan egy európai Ariane-5 rakétával indítják idén ősszel.

A JWST még 2020 decemberében, a teljesen kihajtogatott napvédő fóliákkal

Érdekesség, hogy a NASA nem hozza majd nyilvánosságra a szállítás pontos idejét, így próbálva megóvni a több milliárd dollárba került távcsövet a kalózoktól.

A sikeres összeszerelés és tesztek elvégzése után (ami több évig tartott), először az 5 rétegből álló hővédő takarókat csomagolták össze. A folyamat rendkívül kényes és lassú volt, hetekig tartott a hatalmas, 21×14 méteres hővédő fóliák összecsomagolása, hogy beférjen az Ariane-5 áramvonalazó kúpja alá. A JWST egy infravörös tartományban működő teleszkóp lesz, ezért nagyon fontos, hogy a távcsövet rendkívül alacsony hőmérsékleten üzemeltessék, amit ezek a takarók biztosítanak majd.

Csomagolás közben 2020 márciusban

A teleszkóp fix pozíciót vesz majd fel az L2 ponton (kb. 1,5 millió kilométerre a Földtől olyan pont a világűrben, ahol a Nap, Föld és Hold gravitáció ereje kiegyenlítik egymást), és a főtükör folyamatosan a mélyűr felé néz majd, így leárnyékolva a teleszkóp érzékeny műszereit. Ezen az oldalán -237 Celsius fokban üzemel majd a JWST.

A következő három hónapban a mérnökök befejezik a napvédő fólia rögzítőelemeinek és kábeleinek felszerelését, illetve a fóliákat tartó váz előkészítését. A folyamat legvégén a teleszkóp speciális főtükrét hajtják majd össze, ami után kerülhet sor a starthelyre szállítás.

A James Webb teleszkóp a NASA, az ESA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) együttműködésében készült, a program költsége meghaladja a 10 milliárd dollárt. A program éveket csúszott a rengeteg technikai újítás kifejlesztése és a számtalan teszt miatt, azonban várható tudományos eredményei felbecsülhetetlenek lesznek.

Dark mode powered by Night Eye