Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul, mely már többször bizonyította megbízhatóságát.

Egyelőre nem sok információ került nyilvánosságra a SpaceX HLS (Human Landing System) Starship, vagy más néven Lunar Starship űrhajójáról, melyet a NASA Artemis-programjához fejleszt a cég a 2021-ben megnyert pályázat alapján, de a háttérben keményen zajlik a munka, hogy a jelenlegi tervek szerint legkorábban 2026 szeptemberében elindulhasson az Artemis-3 misszió. Ez lesz a program első személyzetes holdraszálló küldetése, amihez az Orion űrhajóval indul majd el négy űrhajós a Holdhoz, ott pályára áll és csatlakozik a már korábban odaküldött Starship „holdkomphoz”, utóbbi pedig két űrhajóssal leszáll a Hold felszínére a déli pólusnál.

Az utóbbi napokban napvilágot látott hírek szerint a SpaceX az elmúlt hónapokban mintegy 30 különböző területen (többek között energiatermelés, kommunikáció, irányítás és navigáció, meghajtás, létfenntartó rendszer és űrbéli sugárzásvédelem) ért el jelentős előrelépést a fejlesztésekben, az egyik leglátványosabb eredmény pedig a dokkolórendszer első teljes méretarányú tesztpéldánya, melyet a kvalifikációs tesztekhez használnak. A dokkolórendszer a második generációs Dragon űrhajók automata rendszerén alapul, és a kezdetektől fogva úgy fejlesztik, hogy a Starship képes legyen az Orionnal, majd később a Lunar Gateway űrállomással is összekapcsolódni. Előbbi a már említett Artemis-3, utóbbi pedig az Artemis-4 küldetéstől kezdve játszik fontos szerepet a holdraszállásoknál, a Starshippel pedig komolyan számol a NASA a jövőbeli missziók nagy többségénél.

A dokkolórendszert a Johnson Űrközpontban tesztelték 10 napon keresztül, melynek során különböző űrbéli körülményeket szimuláltak: egyes esetekben aktív, máskor passzív szerepet játszott a Starship rendszere, tehát valamikor az Orionhoz csatlakozott, valamikor az Orion hozzá. A tesztekről nem érkezett nyilatkozat, de a Dragon megbízható rendszerét alapul véve remélhetőleg jól teljesített az újgenerációs űrhajó mechanizmusa is. 

A kvalifikációs tesztekhez használt prototípus. Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye