Már tesztelik az új amerikai holdi szkafandert

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Az Axiom Space nemrég mutatta be a NASA-nak fejlesztett űrruha legújabb prototípusát.

Az Artemis-3 küldetés keretében legkorábban 2026 szeptemberében a Holdra visszatérő űrhajósok az Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) újgenerációs szkafandert fogják viselni, mely minden eddiginél több felfedezést tesz lehetővé a Hold felszínén, több mint 50 évvel az utolsó Apollo-küldetés után. Az AxEMU szkafandert úgy fejlesztették, hogy megfeleljen az összetett kihívásoknak a Hold déli sarkán, és hozzájáruljon az ottani környezet minél részletesebb megismeréséhez, ami a hosszú távú jelenlét egyik alapfeltétele.

Az AxEMU prototípus 2023 márciusi bemutatása óta az Axiom Space jelentős előrehaladást ért el a tervezés és tesztelés terén. Az űrruha terveit már jóváhagyta a NASA az előzetes ellenőrzéseken, a folyamat 2024 júniusában pedig már a kritikus tervezési felülvizsgálati szakaszba lép. 2024-ben és 2025-ben a szkafandert különféle módokon tesztelik tovább, űrkörnyezetet szimulálva. Ez magában foglalja a NASA speciális medencéiben és termikus vákuumkamráiban végzett teszteléseket, amelyek az űrben tapasztalható hőmérsékletnek és vákuumnak teszik ki a ruhát, ezzel vizsgálva az űrhivatal követelményeinek való megfelelést biztonsági szempontból, illetve, hogy a szkafander képes lesz-e elviselni az űrbéli körülményeket. A fejlesztés számos mérnök és korábbi űrhajósok bevonásával történt.

Az űrruha fejlett űrkutatási képességekkel látja el az űrhajósokat, és megfizethető, kereskedelmi szerződések alapján kifejlesztett rendszereket kínál a Hold eléréshez, az ottani életben maradáshoz és munkához. A NASA Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) űrruha továbbfejlesztése alapján az AxEMU nagyobb mobilitást és nagyobb védelmet biztosít majd a Hold déli sarkának zord környezetében (főleg a jelentős hőmérséklet változások során), emellett különböző tudományos felfedezésekhez kifejlesztett speciális eszközökkel is bővíthető lesz. 

Fotó: Axiom Space
Dark mode powered by Night Eye