Már tesztelik az új amerikai holdi szkafandert

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Az Axiom Space nemrég mutatta be a NASA-nak fejlesztett űrruha legújabb prototípusát.

Az Artemis-3 küldetés keretében legkorábban 2026 szeptemberében a Holdra visszatérő űrhajósok az Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) újgenerációs szkafandert fogják viselni, mely minden eddiginél több felfedezést tesz lehetővé a Hold felszínén, több mint 50 évvel az utolsó Apollo-küldetés után. Az AxEMU szkafandert úgy fejlesztették, hogy megfeleljen az összetett kihívásoknak a Hold déli sarkán, és hozzájáruljon az ottani környezet minél részletesebb megismeréséhez, ami a hosszú távú jelenlét egyik alapfeltétele.

Az AxEMU prototípus 2023 márciusi bemutatása óta az Axiom Space jelentős előrehaladást ért el a tervezés és tesztelés terén. Az űrruha terveit már jóváhagyta a NASA az előzetes ellenőrzéseken, a folyamat 2024 júniusában pedig már a kritikus tervezési felülvizsgálati szakaszba lép. 2024-ben és 2025-ben a szkafandert különféle módokon tesztelik tovább, űrkörnyezetet szimulálva. Ez magában foglalja a NASA speciális medencéiben és termikus vákuumkamráiban végzett teszteléseket, amelyek az űrben tapasztalható hőmérsékletnek és vákuumnak teszik ki a ruhát, ezzel vizsgálva az űrhivatal követelményeinek való megfelelést biztonsági szempontból, illetve, hogy a szkafander képes lesz-e elviselni az űrbéli körülményeket. A fejlesztés számos mérnök és korábbi űrhajósok bevonásával történt.

Az űrruha fejlett űrkutatási képességekkel látja el az űrhajósokat, és megfizethető, kereskedelmi szerződések alapján kifejlesztett rendszereket kínál a Hold eléréshez, az ottani életben maradáshoz és munkához. A NASA Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) űrruha továbbfejlesztése alapján az AxEMU nagyobb mobilitást és nagyobb védelmet biztosít majd a Hold déli sarkának zord környezetében (főleg a jelentős hőmérséklet változások során), emellett különböző tudományos felfedezésekhez kifejlesztett speciális eszközökkel is bővíthető lesz. 

Fotó: Axiom Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye