Március első Starlink adagja is elindult

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A hét elejére, valamint a hét végére is jutott egy Starlink indítás a SpaceX jóvoltából. Ugyan előbbi során csak 21 darab szatellit jutott az űrbe, utóbbi alkalmával ez a szám 51 darabra növekedett. A helyszín szintén változott, hiszen a Falcon-9 ezúttal a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E startállásáról indult. A magyar idő szerint 19:38-kor kezdődő Starlink 2-7 misszió hordozója egy már-már veteránnak számító booster volt, szám szerint a B1061. Az eddig 11 repülést teljesített első fokozat kb. 15 és fél tonnával indult útjára, mellyel a konstelláció második rétegét hivatott bővíteni.

A rakéta 9 darab hajtóműve a megszokott zöldes fénnyel kezdte meg működését, ami az ún. TEA-TEB-nek köszönhető. A trietilaluminium-trietilborán keveréke segíti elő ugyanis a Merlin 1D rakétamotorok begyújtását, mely elegy az RP-1 (finomított rakétakerozin) érkezése előtt kerül befecskendezésre az égéskamrába. A felsorolt anyagok fő tulajdonsága, hogy ha oxigén jelenlétében összekeverednek, akkor azonnal lángra lobbannak, tehát öngyulladás következik be. Szóval, miután megtörtént az említett folyamat, az F9 a magasba emelkedett, és sorra teljesítette a számára kijelölt fázisokat, melyek végén megtörtént a második fokozattól való szeparáció is. A nem éppen hófehér B1061 ekkor kezdhette meg hazaútját az „Of Course I Still Love You” drónhajó fedélzetére, amit pár perccel később sikerrel kivitelezett. Ezt követően már csak a szatellitek pályára állítása maradt fő feladatul, de ez a művelet is hiba nélkül lezajlott.

A SpaceX így 4053-ra növelte a Starlink-konstelláció műholdjainak számát, sikeres küldetései pedig ismét eggyel bővültek. Következő missziójuk alkalmával azonban konkurens szatellitekkel indul útjára a Falcon-9, melynek során 40 db OneWeb űreszköz kap helyet a hordozórakéta rakterében.
A mai küldetést mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon, az adást ezen a linken tudjátok visszanézni.

Forrás: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye