Máris egy újabb SpaceX-indítás kilenc órán belül

Kapcsolódó

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Ismét mozgalmas hétvégéje van a cégnek, szombat hajnalban is elindult egy Falcon-9 rakéta.

A tegnap esti Starlink 2-5 küldetés után máris újabb feladat várt a SpaceX Falcon-9 flottájára: az Inmarsat nevű magáncég megbízásából indult el a B1077 jelű fokozat harmadik útjára az I-6 F2 műholddal a rakterében. A startra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor magyar idő szerint 4:59-kor, rögtön a másfél órás indítási ablak kezdetén. Mozgalmas időszak áll a „Slick-forty” becenevű létesítmény mögött, hiszen az elmúlt 11 napban a mai volt a harmadik felbocsátás.
A rakéta ezúttal is tökéletes munkát végzett, az első fokozat az indítás és a visszatérés bonyolult műveletei után hibátlan leszállást hajtott végre a Just Read The Instructions drónhajóra. A második fokozat két alkalommal is beindította vákuum-optimalizált Merlin-1D hajtóművét, hogy a hasznos teherrel együtt elérje a kijelölt geotranszfer, azaz geostacionárius átviteli pályát. A küldetés megkezdése után 32 perccel és 18 másodperccel vált le a műhold, ezzel bebiztosítva az újabb tökéletes indítást a SpaceX számára, ami alig több mint másfél hónap alatt már a 12. volt.

Az Inmarsat I-6 F2 műhold a nevéből adódóan a második ilyen típusú űreszköz, amit az Airbus gyártott le a brit magáncégnek. Az első I-6 szatellitet még 2021 decemberében állították pályára egy japán H-IIA rakétával, ehhez társul majd a ma indított egység, és főleg az Atlanti-óceán feletti térségben fog adatátviteli szolgáltatást biztosítani. További információk a küldetésprofilban olvashatóak.

Fotó: @Mike_Seeley

Dark mode powered by Night Eye