Mars Sample Return küldetés: a NASA innovatív megoldásokat keres, hogy elkerülje a 2040-re becsült megvalósulást

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A marsi minta-visszahozatalra vonatkozó misszió már meghaladta a 11 milliárd dolláros költséget, és a jelenlegi helyzet alapján még a 2030-as évtizedben sem valósulhatna meg.

Tegnap este újabb telekonferenciát tartott a NASA a Mars Sample Return (MSR), azaz a marsi minta-visszahozatali küldetés jelenlegi helyzetéről. Az már régóta látszik, hogy ez lesz az űrhivatal egyik  legbonyolultabb vállalkozása, viszont az utóbbi években sorban érkeztek a rosszabbnál rosszabb hírek. Ahogy a NASA az írásos közleményében fogalmazott, az elmúlt negyed évszázad során szisztematikus erőfeszítéseket tettek a Mars korai történetének megismerésére és meghatározására, valamint arra, hogyan segíthet mindez megérteni a lakható világok, köztük a Föld kialakulását és fejlődését. Ezen erőfeszítés részeként az MRS a nemzetközi bolygókutatás hosszú távú célja volt az elmúlt két évtizedben. 

Jelenleg ott tart a helyzet, hogy hosszú évek tervezése, módosítása, a krónikus alulfinanszírozottság által kialakult lassú fejlesztési tempó miatt a program teljes költsége elérte a 11 milliárd dollárt, és ha minden így marad, 2040 előtt szinte biztosan nem valósulhatna meg a küldetés. Ezt szeretné elkerülni a NASA, és az amerikai és nemzetközi partnerek felé fordul, hogy dolgozzanak ki együtt egy felülvizsgálati tervet, melynek célja korábbi és a lehetőségekhez képest alacsony költségek melletti megvalósítás elősegítése. 

„A Mars Sample Return a NASA valaha volt egyik legösszetettebb küldetése lesz. A lényeg az, hogy a 11 milliárd dolláros költségvetés túl drága, és a 2040-es visszatérési dátum túl messze van” – mondta el Bill Nelson, az űrhivatal igazgatója. „A biztonságos leszállás és a minták összegyűjtése, azokkal egy másik bolygóról történő rakéta indítása – amire korábban még nem volt példa – és a minták biztonságos visszaszállítása több mint 33 millió mérföldre (~53,1 millió km) a Földre nem kis feladat. El kell szakadnunk az eddigi gondolkodási sémától, hogy megtaláljuk azt az utat, amely megfizethető és észszerű időn belül visszaküldi a mintákat.”

A 2024-es költségvetés 310 millió dolláros keretet biztosít az MSR programnak, ezen összeg legnagyobb részét további tanulmányok és a partnerekkel való technológiák fejlesztési támogatása fogja kitenni. A végső cél mindenképpen az lenne, hogy a Perseverance marsjáró által gyűjtött és elraktározott 30 mintavételi tubus mindegyikét hazajuttassák a Földre.

Korábbi cikkeink a témában:

Illusztráció: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye