Marsi hírek a közelmúltból

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Újabb eseményekről számolhatunk be, már ami a Marsot illeti, hiszen az Ingenuity két héten belül 2 repülést is teljesített, a Perseverance pedig tovább folytatta a kőzetmintákat tartalmazó tubusok elhelyezését a Vörös Bolygó felszínére.

A marsi helikopter (becenevén Ginny) januárban sem tétlenkedett, hiszen 4-én a 38., 11-én a 39., a minap, azaz 19-én pedig abszolválta a 40.(!) repülését szomszéd bolygónkon, a Marson. A 39. missziója során 140 métert tett meg, melynek során 10 méteres maximális magasságot ért el, és 78,7 másodpercet tartózkodott a felszín felett. A 40. repülése ezzel szemben picit eltérő volt, ugyanis 178 méterre nőtt a megtett távolság, az időtartam 91,6 másodpercre gyarapodott, a magasság viszont nem változott, így annak maximuma maradt a 10 méter.

39. repülés. Forrás: NASA/JPL

40. repülés. Forrás: NASA/JPL

Térjünk át az Ingenuity társára, a Perseverance marsjáróra, mely már a 9. kőzetmintát tartalmazó tubust helyezte el a tervezett 10-ből. Az első leejtésére december 21-én került sor, melyről mi is beszámoltunk. A második két nap elteltével, 23-án történt meg, ekkor egy üledékes kőzetdarabot (az eddigi leghosszabb kőzetmag, melyet a rover begyűjtött) magába foglaló tubus ért felszínt. A 2022-es év utolsó napjaira jutó harmadik tubus friss mintával, egy laza, homokos anyaggal volt ellátva, amit a Perseverance december elején kaparintott meg. A negyedik elhelyezése már az év első napjaiban történt meg, az ötödikről pedig egy korábbi cikkünkben olvashattok. A soron következő, január 10-i hatodik egy különleges darab, hiszen a marsjáró legelső, Montdenier névre hallgató kőzetmagját tartalmazza, amely 2021 szeptemberében került a rover „gyomrába”. A finom szemcséjű iszapkőből származó minta, mely a hetedik tubust gazdagítja 13-án, a nyolcadik pedig 19-én került leejtésre. Utóbbit egy homokkőből nyerte ki a Perseverance. A legfrissebb, azaz a 9. számú tubus lerakása 20-án teljesült, ami a projekthez kapcsolódó kőzetminta tárolók létrehozását 90%-ra növelte. Ebben egy vulkáni kőzetből származó darabka található a leszállóhely közeléből.

A kilencedik tubus elhelyezve. Forrás: NASA/JPL

A körülbelül 15,2 cm hosszú tubus közelről. Forrás: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye