Marsi reggel és délután a Curiosity felvételén

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Curiosity az áprilisi nagyszabású szoftverfrissítésének befejezése után még egy utolsó pillantást vetett a „Marker Band Valley” nevű völgyre, mielőtt maga mögött hagyta azt. A marsjáró navigációs kamerái ekkor munkához láttak, és április 8-án, marsi idő szerint 9:20-kor és 15:40-kor egy-egy fekete-fehér panorámaképet készítettek.

A két napszakból származó fényeket ezt követően kombinálták, majd színnel is kiegészítették a felvételt. A délelőtt rögzített részletekhez kék, a délutániakhoz pedig sárga színt adtak, csakúgy mint a Curiosity által készített 2021-es panoráma esetében. Az árnyékok mélységét tovább növelte, hogy a rover tartózkodási helyén a képek készítésekor a téli évszak uralkodott, így a levegőben is kevesebb volt a por.

„A Mars árnyékai élesebbek és mélyebbek, amikor kevés, és finomabbak, amikor több a por.” – mondta Doug Ellison, a Curiosity mérnöke.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Dark mode powered by Night Eye