Marsi robotok vagány parancsnoka

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Polgárháborús időkben vándorolt ki Farah családja Madagaszkárról Kanadába. A szülők mindig arra bátorították a gyermeküket, hogy kövesse álmait. Példát mutattak, és arra biztatták, hogy bármit elérhet, amit csak szeretne. Az angliai Manchesterben volt középiskolás, majd Cambridge-ben járt egyetemre. Nyolcévesen látta az Apollo-13 fimet. A végtelen űr minden csodájával és veszélyével lenyűgözte a kislányt. A kanadai Joliette-ben álomnak tűnt a NASA létezése is, de a kisvárosi diák azokról a mérnökökről ábrándozott, akik megoldhatatlannak tűnő problémákat tudtak megfejteni. Olyan karierre vágyott, ahol a kreativitást, a tudást és a csapatmunkát az űrkutatás előmozdítására használhatja. Ma rendszermérnökként a megoldhatatlannak tűnő problémák megoldása valóban mindennapi életének része, és ez az, amit nagy örömmel művel!

A NASA InSight leszállóegységét szállító Atlas V rakéta előtt 2018 májusában

A Cambridge-i Egyetemen szerzett űrmérnöki diplomát, majd a NASA-nál lett gyakornok a Goddard Űrrepülési Központban (GSFC). Az akadémián keresztül ismerkedett meg a NASA tevékenységével. A bolygók robotizált felderítése lett a fő kutatási területe. Az MIT-en rendszertechnikai doktori fokozatot szerezett, ezalatt a JPL-nél volt gyakornok. Amikor felajánlották neki, hogy teljes munkaidőben csatlakozzon hozzájuk, egy másodpercig sem habozott, hogy igent mondjon. Rendszermérnökként úgy jellemezi magát, hogy „mindenes”. A küldetésjavaslatokon és a korai küldetéskoncepciókon végzett munka során az a feladata, hogy a különböző alrendszerek (pl. hő-, távközlési, energiaellátási) szakértőinek együttműködésével segítse az űrhajó tervezését.

Az OPTIMISM (a Perseverance teljes méretű műszaki modellje) előtt 2020 októberében

Az egyik jövőbe mutató projekt, amin dolgozott, egy napenergiával működő Szaturnusz-misszió megtervezése volt. A küldetés alatt az élet jeleit keresnék a Szaturnusz jeges óceáni holdján, az Enceladuson.

Farahnak nem volt női, sőt, színes bőrű női példaképe, akire felnézhetett volna. A következő generációnak ő szeretne ikonná válni. És engedtessék meg egy személyes megjegyzés: azon a 2018. novemberi napon azzá is vált, inspiráló személlyé. Azzal, hogy az InSight űrszonda landolásának irányító csapatának egyik tagja volt, történelmet írt. Taktikai műszakvezetőként Alibay feladata volt azoknak a parancsoknak az összeállítása, amelyek lehetővé tették a kommunikációt az űrszonda és a Föld között. „Most pedig szó szerint beszélhetek egy robottal egy másik bolygón!”- mesélt a misszióról.

A JPL-nél töltött pályafutása során négy Mars-misszión is dolgozott. Farah volt a rendszermérnök a MarCO CubeSat-okon. Az InSight marsjáró rendszertervezőjeként részt vett a műszerek indítás előtti tesztelési feladatokban. Farah segítette a szakmai csapat felkészítét a műveletekre. Ezt követően koordinálhatta az InSight mindennapi működését, – amint az a Marsra érkezett.

Joel Steinkraus gépészmérnökkel és a Mars Cube One teljes méretű makettjével

Az InSight után a Mars 2020 Perseverance roverének és az Ingenuity drónhelikopterének küldetéseken is dolgozott. Korábbi szakmai tapasztalatait fel tudta felhasználni akkor, amikor a száz fős csapat tagjaként a marsjárót irányította a vörös bolygón. „Ha megérkezel a Marsra, gondolj bele: nincs térkép, nincs GPS, még iránytűt sem tudsz használni, mert nincs olyan globális mágneses mező, mint a Földön. Tehát máshogy kell tájékozódni.” – mesélt az úttörő munkáról Farah. A feladata ismét az volt, hogy segítse a teszteket az indítás előtt. Alibay itt is hasonló szerepet töltött be, mint az InSightnál. Az Ingenuitynél pedig a Marsra telepítés folyamatát tervezte meg. A helikopternek 2021 áprilisában volt az első repülése a vörös bolygón.

A Perseverance és az Ingenuity földi másolataival 2020 decemberében

Farah a marsi kalandok után a SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer) vezető repülési rendszermérnöke lett. Ez egy olyan távcső, amely közeli infravörös térképeket készít az égboltunkról, ezzel segítve megérteni a világegyetem keletkezését.

Az arab űrszonda légies mosolyú hercegnője, Sarah Al Amiri مرحبا الأمل, azaz Marhabaan Al-Amal köszöntéssel lett ismerős ezen a portálon. A Mars-projektek egy zöld (vagy épp bordó?) hajjal pózoló fiatal rendszermérnöke szeret sziklát mászni, hátizsákkal túrázni, hegyet mászni. Emellett lelkes síelő és nagy jégkorongrajongó „Hajrá Habs!”. Az önkéntes munka és a helyi közösségnek való segítségnyújtás szintén nagyon fontos neki. Rendszeresen részt vesz különböző ismeretterjesztő akciókban: előadásokat tart, diákokat mentorál, és tanít az űrtáborban.

Sziklamászáson a Yosemite-völgyben

A JPL-nél, saját bevallása szerint, mindig van mit tanulni. Egyedülálló munka. A NASA-nál az univerzumunk eredetének megértésétől kezdve a más bolygókon található élet megtalálásáig sok kulcsfontosságú kérdésre kaphatunk választ – Alibay reményei szerint talán az már ő életében is.

Isnpiráló személy, aki azt tanácsolja, hogy ne ijedj meg, és ne add fel az álmaidat! Keményen dolgozott, kitartott, és végül eljutott oda, ahol most van. Bár gyakran mondták, hogy az álmai őrültségek, és bizonyára sokszor kudarcot vallott, de mindig és mindig újra és újra összeszedte magát. Az űrkutatás iránti szenvedélye az, ami segítette nem múló motiváltságát, és ami boldoggá teszi minden nap, amikor munkába megy.

A SAPP (Surface Attitude, Positioning, and Pointing Subsystem) konzoljánál a Perseverance landolásakor, 2021. február 18-án

Ha nézzük a fényképeken, pont ezt az életörömöt látjuk rajta. Egy sikeres fiatal nőt, aki nyolc évesen az Apollo-13 misszióról szóló fimet nézve hatalmasat mert álmodni. Ezeket az álmokat pedig végtelen kitartásával meg is valósította. Közben mindvégig megőrizte tudásvágyát, kíváncsiságát, mindazt, ami viszi tovább ezen az úton, ki tudja, milyen messzire a végtelen világegyetemben?

 

Merj hatalmasat álmodni! Meditáció a kaliforniai Death Valley Parkban

Kocsis ERzsó

https://www.facebook.com/Coolstarz-Csillag%C3%A1szati-Szakk%C3%B6r-103638095183248

https://planetology.hu/

Forrás:

https://ici.radio-canada.ca/ohdio/premiere/emissions/moteur-de-recherche/segments/entrevue/343847/planete-bleue-exploration-nasa-quebecoise-perseverance

https://www.theglobeandmail.com/canada/article-landing-of-mars-rover-perseverance-a-moment-of-joy-for-canadian-born/

https://www.instyle.com/celebrity/farah-alibay-nasa-engineer-badass-women

https://solarsystem.nasa.gov/people/3065/farah-alibay/

Képek forrása:

https://solarsystem.nasa.gov/people/3065/farah-alibay/

Farah Alibay en tournée à Joliette.

https://en.wikipedia.org/wiki/Farah_Alibay

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye