Marstimer: az első óra, mely a Marson is mutatja az időt

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

2022. szeptember 27-én a hollandiai ESTEC létesítményben hivatalosan is bemutatták az Omega svájci luxusóragyártó, és az Európai Űrügynökség (ESA) közös fejlesztésű óráját, ami a Földön és a Marson is képes mutatni az időt. A Speedmaster X-33 Marstimer névre hallgató karóra a legújabb tagja az Omega Speedmaster óracsaládjának, mely régóta kötődik az űrkutatáshoz. Elsősorban a Gemini és Apollo űrhajósai használták őket, de a mai napig viselik karjukon az asztronauták, többek között a Nemzetközi Űrállomáson is.

Forrás: Omega

A Marstimer eredeti koncepciója az ESA mérnökeitől származik, akik a Rosalind Franklin marsjáró működtetéséhez egy olyan órát szerettek volna, mely olyan funkciókkal rendelkezik, amivel pl. nyomon követhető a rover küldetése. A csapat így felvette a kapcsolatot a svájci Omega céggel, és ez vezetett az új óra megalkotására irányuló partnerséghez. A Marstimer az ESA szabadalmai alapján lett kifejlesztve, mely tartalmazza az ESA és az Omega korábbi, az X-33 Skywalkerrel kapcsolatos együttműködéséből származó funkciókat, amihez Jean-François Clervoy ESA űrhajós ötleteit használták fel, de természetesen több új funkcióval is bővült az óra tárháza. Példaként cikkünk főszereplője a Marson való időmérésen kívül mágneses iránytű használata nélkül is képes megmutatni az északi irányt, mind a Földön és mind a Vörös Bolygón. Ehhez az óra egy innovatív, beépített napiránytűvel rendelkezik.

Annak érdekében, hogy a Marstimer világűrre való alkalmasságát biztosítsák, az Omegával közösen tesztek sorát dolgozták ki, és az Űrügynökség ESTEC létesítményében több prototípust is sikeresen kiértékeltek. Ennek eredményeképpen az óra hátlapján az „ESA tested and qualified” felirat olvasható. A titánium tokozású és multifunkcionális kvarcművel ellátott, egyedülálló 45 mm-es kronográf képes nyomon követni az időt és az időzónákat a Földön és a Marson egyaránt, figyelembe véve utóbbi 2,7%-kal hosszabb napjait.

Forrás: Omega

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye