Másfél millió km-es távolságból sikerült „visszaszerezni” az Euclid űrtávcső látását

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Egy apró jégdarab okozta a problémát, de az egyik tükör felmelegítése segített a helyzet megoldásában.

10 nappal ezelőtt észlelték először a kutatók az Euclid látásának romlását, mely a VIS (Visible Imager) nevű műszerbe érkező fény mennyisége fokozatos csökkenésében mutatkozott meg. A mérnök csapat korábban több hónapot töltött azzal, hogy megfelelő eljárást dolgozzon ki az egyes tükrök felmelegítésére az űrtávcső összetett optikai rendszerében anélkül, hogy megzavarják a finomhangolt műszerek kalibrálását és esetleges beszennyeződését. Végül ezen eljárás segítségével a legelső tükröt 34°C-kal, -147°C-ról -113°C-ra sikerült felmelegíteni, ezzel visszanyerve az Euclid látását. 

Mint korábbi cikkünkben bemutattuk, az űrtávcsövet azzal a céllal indította el az Európai Űrügynökség, hogy több milliárd galaxist páratlan pontossággal tudjanak leképezni, hogy a csillagászok jobban megérthessék, hogyan fejlődtek és csoportosultak kozmikus egységgé az elmúlt 10 milliárd év során. Ezáltal a rejtélyes sötét anyag és a sötét energia természetét is jobban kiismerhetik, melyeket az Univerzum tágulásának két fő mozgatórugójaként tartanak számon. 

A problémát egy mindössze néhány nanométernyi jégdarabka okozta, mely alig nagyobb egy molekula méreténél, mégis jelentős csökkenést okozott a beérkező fény mennyiségében. Több országban több mérnökcsapat igyekezett megoldani a közel sem könnyű helyzetet: a szakemberek Európa-szerte, az ügynökség ESTEC technikai központjában Hollandiában, az ESOC küldetésirányításában Németországban és az ESAC tudományos műveleti központjában Spanyolországban szorosan együttműködtek az Euclid Konzorciummal és az ipari partnerekkel, a Thales Alenia Space-szel és az Airbus Space-szel, hogy kivizsgálják, kutassák és találják ki a lehetséges megoldás(oka)t. Végül úgy ítélték meg, hogy a kiválasztott tükrök felmelegítésével próbálják meg „távgyógyítani” az űrtávcső látását, és az első eredmények szerencsére pozitív változást is mutatnak. 

Az ábra tanúsága szerint a felmelegítés után jelentősen nőtt a beérkező fény mennyisége. Forrás: ESA

„Éppen éjfél volt az ESOC küldetésirányításánál, amikor jégmentesítettük az eljárás első két tükrét. Nagyon ügyeltünk a megfelelő időzítésekre, ezzel biztosítva, hogy az űrtávcső és az Argentinában lévő malargüe-i földi állomásunk között folyamatos legyen a kapcsolat, így tudtunk volna valós időben reagálni, ha bármilyen rendellenességet észleltünk volna” – magyarázza Micha Schmidt, az Euclid üzemeltetési vezetője.
Miután Euclid látása már az eljárás első szakaszában kitisztult, a kutatók és mérnökök meg tudták mondani, hogy pontosan hol keletkezett a jég, és hol alakulhat ki újra. A 100 perces sikeres felmelegítési eljárás pedig nagy segítség lehet a jövőben más űreszközök esetében felmerülő hasonló jegesedési probléma orvoslására is.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye