Második küldetését már sikerrel teljesítette az indiai SSLV rakéta

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) ma hajnalban hajtotta végre idei első indítását, melynek keretében az új kisteherbírású hordozórakéta, az SSLV juttatta sikeresen Föld körüli pályára az EOS-07, a JANUS-1 és az AzaadiSAT-2 műholdakat. A startra magyar idő szerint 3:48-kor került sor a Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállásáról. A rakétatípus tavaly augusztusi első felbocsátása a helytelen fokozatszétválás miatt kudarccal végződött, ezért az indiai mérnökök áttervezték a törzset és a vezérlő szoftvert is. Az SSLV-D2 jelzéssel is ellátott misszió során a hordozónak 450 km magas, 37,2° hajlásszögű pályára kellett állítani a három hasznos terhet. Az emelkedés első szakaszában 114,6 másodpercig üzemelt az első fokozat, ami 94 km-es magasságig juttatta a járművet. Ezt követően 124 másodpercig a második fokozaté volt a főszerep, aminek leállása után 6 perces keringési fázis következett, majd a harmadik fokozat is beindította hajtóművét, hogy további 103,9 másodperces gyorsítómanővert hajtson végre. A negyedik fokozat működési idejét nem tette nyilvánossá az ISRO, de az összesen 15 perces művelet végén a vezetők megerősítették a megfelelő pálya elérését, illetve a műholdak leválását, így a küldetés sikerrel zárult.

A szervezet márciusban máris egy következő indítást tervez végrehajtani, ami egy GSLV Mk.III rakéta OneWeb műholdakkal történő felbocsátása lesz, így a SpaceX után ezúttal indiai segítséggel bővülhet az internetszolgáltatást biztosító műhold-konstelláció.

Az SSLV indítása ma hajnalban. Fotó: ISRO

Dark mode powered by Night Eye