Második küldetését már sikerrel teljesítette az indiai SSLV rakéta

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) ma hajnalban hajtotta végre idei első indítását, melynek keretében az új kisteherbírású hordozórakéta, az SSLV juttatta sikeresen Föld körüli pályára az EOS-07, a JANUS-1 és az AzaadiSAT-2 műholdakat. A startra magyar idő szerint 3:48-kor került sor a Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállásáról. A rakétatípus tavaly augusztusi első felbocsátása a helytelen fokozatszétválás miatt kudarccal végződött, ezért az indiai mérnökök áttervezték a törzset és a vezérlő szoftvert is. Az SSLV-D2 jelzéssel is ellátott misszió során a hordozónak 450 km magas, 37,2° hajlásszögű pályára kellett állítani a három hasznos terhet. Az emelkedés első szakaszában 114,6 másodpercig üzemelt az első fokozat, ami 94 km-es magasságig juttatta a járművet. Ezt követően 124 másodpercig a második fokozaté volt a főszerep, aminek leállása után 6 perces keringési fázis következett, majd a harmadik fokozat is beindította hajtóművét, hogy további 103,9 másodperces gyorsítómanővert hajtson végre. A negyedik fokozat működési idejét nem tette nyilvánossá az ISRO, de az összesen 15 perces művelet végén a vezetők megerősítették a megfelelő pálya elérését, illetve a műholdak leválását, így a küldetés sikerrel zárult.

A szervezet márciusban máris egy következő indítást tervez végrehajtani, ami egy GSLV Mk.III rakéta OneWeb műholdakkal történő felbocsátása lesz, így a SpaceX után ezúttal indiai segítséggel bővülhet az internetszolgáltatást biztosító műhold-konstelláció.

Az SSLV indítása ma hajnalban. Fotó: ISRO

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye