Második próbálkozásra elérte az Astra Space a világűrt

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Föld körüli pályára azonban nem tudott állni a cég Rocket 3.2 nevű rakétája, de így is nagy siker a küldetés.

A sikertelen szeptemberi első indítás után – amikor az első fokozat működése közben az irányítórendszer meghibásodott, és a rakéta végül visszazuhant a földre – újabb tesztküldetést hajtott végre az Astra Space magyar idő szerint tegnap este 21:55-kor az alaszkai Kodiak Indítókomplexumból.
A start és az emelkedés ezúttal sikeres volt, és a rakéta a világűr határát jelentő Kármán-vonalon is túljutott. Orbitális pályára azonban nem tudott állni a második fokozat (hasznos terhet nem szállítottak), így kb. 21 perccel a start után a fokozat a légkörbe visszalépve elégett.

A Rocket 3.3 emelkedés közben

Chris Kemp, a cég alapítója és elnök-vezérigazgatója az indítás után elmondta, hogy 390 km magas Föld körüli pálya volt a terv, melyhez 7.68 km/mp sebesség kellett volna, azonban csak 7.2 km/másodpercet értek el.
Kemp szerint a második fokozat üzemanyagainak (RP1 kerozin és folyékony oxigén) mennyiségének növelésével a következő teszten már elérhetik az orbitális pályát. Pontos részleteket erről nem tudunk, de úgy tűnik, hogy az üzemanyagtartályokban még volt szabad hely. A küldetés elsődleges feladata az első fokozat tesztelése volt, és a tervek szerint a következő indításig (amin a rakéta neve Rocket 3.3 lesz) már nem változtatnak sem a rakétán, sem annak szoftverén.

Kemp azt is elmondta, hogy “meghaladta minden előzetes várakozásukat” a rakéta teljesítménye.
Az Astra a kisműholdak szállításának piacára tervez betörni a hordozóval, és automatizált gyártási eljárással és működéssel kíván olcsó szolgáltatást nyújtani. A hírek szerint már pár megrendeléssel is rendelkeznek, és 2.5 millió dollárért kínálnak egy indítást. A rakéta 25-150 kg hasznos terhet tud alacsony Föld körüli pályára (LEO) juttatni.

Érdekesség, hogy az alaszkai indítást összesen 5 emberrel hajtották végre, akiknek 1 hétbe telt, mire a 4 konténernyi felszerelést és rakétát előkészítették a startra.

Az Astra rakétájáról részletesen ebben a cikkben írtunk.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye