Második rakétaindításásra készül a Firefly Aerospace

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

A tavaly szeptemberi sikertelen indítási kísérlet után újra megpróbálkozik az Alpha rakéta világűrbe juttatásával a Firefly Aerospace. A magánvállalat májusban tervezi végrehajtani a második orbitális küldetését, ehhez minden kormányzati engedélyt meg is kaptak már. A Firefly története és helyzete azért is érdekes, mert a cég megmentőjeként ismert ukrán befektető, Max Poljakov idén év elején amerikai nyomásra távozni kényszerült, illetve a rakéta hajtóműveinek turbószivattyúit Ukrajnában gyártják, ami a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben még sok problémát okozhat.

Ahhoz, hogy továbbra is működőképesek legyenek, 75 millió dolláros tőkeemelést hajtottak végre a napokban az AE Industrial Partners jóvoltából. De a pénzügyi biztonság megteremtése mellett a rakéta hibáinak kijavítására is koncetrálnia kell a cégnek. Tom Markusic, a Firefly elnök-vezérigazgatója szerint ez sem fog gondot jelenteni a mérnökök számára, mert a tavalyi kudarcból rengeteget tanultak, és szerencsére könnyen orvosolható a felmerült probléma. Gyakorlatilag az első repülés megismétlését tervezik a következő küldetéssel, és immár biztosak benne, hogy a rakéta hiba nélkül teljesít majd.

A mostani tőkeemelésből származó összegből további Alpha-indításokat, a nagyobb Beta rakéta fejlesztését, a Blue Ghost holdi leszállóegység finanszírozását, és a speciális űrbéli „vontató járművel” kapcsolatos további munkákat finanszírozzák majd. Ez utóbbi a megrendelők műholdjait szállítaná speciális orbitális pályára, miután azok leváltak a hordozórakétájukról.

Az Alpha rakéta az első indítás előtt a startálláson. Fotó: Firefly Aerospace

Dark mode powered by Night Eye