Második rakétaindításásra készül a Firefly Aerospace

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A tavaly szeptemberi sikertelen indítási kísérlet után újra megpróbálkozik az Alpha rakéta világűrbe juttatásával a Firefly Aerospace. A magánvállalat májusban tervezi végrehajtani a második orbitális küldetését, ehhez minden kormányzati engedélyt meg is kaptak már. A Firefly története és helyzete azért is érdekes, mert a cég megmentőjeként ismert ukrán befektető, Max Poljakov idén év elején amerikai nyomásra távozni kényszerült, illetve a rakéta hajtóműveinek turbószivattyúit Ukrajnában gyártják, ami a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben még sok problémát okozhat.

Ahhoz, hogy továbbra is működőképesek legyenek, 75 millió dolláros tőkeemelést hajtottak végre a napokban az AE Industrial Partners jóvoltából. De a pénzügyi biztonság megteremtése mellett a rakéta hibáinak kijavítására is koncetrálnia kell a cégnek. Tom Markusic, a Firefly elnök-vezérigazgatója szerint ez sem fog gondot jelenteni a mérnökök számára, mert a tavalyi kudarcból rengeteget tanultak, és szerencsére könnyen orvosolható a felmerült probléma. Gyakorlatilag az első repülés megismétlését tervezik a következő küldetéssel, és immár biztosak benne, hogy a rakéta hiba nélkül teljesít majd.

A mostani tőkeemelésből származó összegből további Alpha-indításokat, a nagyobb Beta rakéta fejlesztését, a Blue Ghost holdi leszállóegység finanszírozását, és a speciális űrbéli „vontató járművel” kapcsolatos további munkákat finanszírozzák majd. Ez utóbbi a megrendelők műholdjait szállítaná speciális orbitális pályára, miután azok leváltak a hordozórakétájukról.

Az Alpha rakéta az első indítás előtt a startálláson. Fotó: Firefly Aerospace

Dark mode powered by Night Eye