Második rakétaindításásra készül a Firefly Aerospace

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A tavaly szeptemberi sikertelen indítási kísérlet után újra megpróbálkozik az Alpha rakéta világűrbe juttatásával a Firefly Aerospace. A magánvállalat májusban tervezi végrehajtani a második orbitális küldetését, ehhez minden kormányzati engedélyt meg is kaptak már. A Firefly története és helyzete azért is érdekes, mert a cég megmentőjeként ismert ukrán befektető, Max Poljakov idén év elején amerikai nyomásra távozni kényszerült, illetve a rakéta hajtóműveinek turbószivattyúit Ukrajnában gyártják, ami a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben még sok problémát okozhat.

Ahhoz, hogy továbbra is működőképesek legyenek, 75 millió dolláros tőkeemelést hajtottak végre a napokban az AE Industrial Partners jóvoltából. De a pénzügyi biztonság megteremtése mellett a rakéta hibáinak kijavítására is koncetrálnia kell a cégnek. Tom Markusic, a Firefly elnök-vezérigazgatója szerint ez sem fog gondot jelenteni a mérnökök számára, mert a tavalyi kudarcból rengeteget tanultak, és szerencsére könnyen orvosolható a felmerült probléma. Gyakorlatilag az első repülés megismétlését tervezik a következő küldetéssel, és immár biztosak benne, hogy a rakéta hiba nélkül teljesít majd.

A mostani tőkeemelésből származó összegből további Alpha-indításokat, a nagyobb Beta rakéta fejlesztését, a Blue Ghost holdi leszállóegység finanszírozását, és a speciális űrbéli „vontató járművel” kapcsolatos további munkákat finanszírozzák majd. Ez utóbbi a megrendelők műholdjait szállítaná speciális orbitális pályára, miután azok leváltak a hordozórakétájukról.

Az Alpha rakéta az első indítás előtt a startálláson. Fotó: Firefly Aerospace

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye