Második útján sem hibázott a SpaceX legfiatalabb Falcon-9 rakétája

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Idei negyedik indítását hajtotta végre a SpaceX a GPS III SV06 elnevezésű küldetés keretében, és továbbra is 100%-os teljesítményt nyújt 2021 februárja óta. A cég ugyanis ekkor vesztett el utoljára egy első fokozatot műszaki hiba miatt. A Global Positioning System III Space Vehicle 06, melyet Amelia Earhartról neveztek el, aki első hölgyként repülte át az Atlanti-óceánt 1932-ben, az Amerikai Űrhaderő harmadik generációs navigációs műhold-konstelláció hatodik egységeként indult a világűrbe.

A Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállásáról végrehajtott indítás időpontját a felkészülési fázisban 14 perccel módosították az eredetileg tervezett 13:10-he képest, hogy a szakembereknek több idejük legyen a műholdnál felmerült apró adateltérés elemzésére. Végül a SpaceX legfiatalabb hordozórakétája gond nélkül emelkedett el és hajtotta végre óramű pontossággal a szokásos fázisokat az emelkedés, a fokozatszétválás, majd az első fokozat visszatérése során is. Ez az egység egyébként a tavaly október 5-én indult Crew-5 küldetés után teljesített ismét indítást, és ezúttal az A Shortfall of Gravitas drónhajóra tért vissza. A második fokozat két hajtóműves pályakorrekciót is végrehajtott, a második, 45 másodperces művelet során több mint 33800 km/órára gyorsította a rakományt.

A GPS műhold-hálózat mind katonai (M-kóddal ellátott alkalmazás), mind civil felhasználásban biztosítja a navigációs rendszert, ahol négy különböző jelű hálózat létezik: L1 C/A, L2C, L5, L1C, ez utóbbin egyébként az európai Galileo-hálózattal megosztva szolgáltatja a legpontosabb helyzetmeghatározást. A ma felbocsátott SV06 műhold megfelelő közepes magasságú Föld körüli pályára állásával már 32 egységet számlál a teljes hálózat. Az SV07 jelzésű műholdat első alkalommal juttathatja majd a világűrbe a ULA újgenerációs Vulcan nehézrakétája a tervek szerint idén októberben.

Fotó: John Kraus (@johnkrausphotos)

Fotó: Trevor Mahlmann (@TrevorMahlmann)

A rakéta éppen a legnagyobb aerodinamikai terhelést jelentő légköri rétegen halad át. Fotó: Jenny Hautmann (@JennyHPhoto)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye