Array

Matthias Maurer első missziója a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Matthias Maurer, az ESA német asztronautája egy különleges nevet választott legelső küldetésének. A Nemzetközi Űrállomáson kb. 6 hónapot fog eltölteni, ahol számos európai és nemzetközi kísérletet fog végrehajtani (köztük magyar műszerekkel kapcsolatos kísérleteket is), amik az űrkutatás fejlesztésére és a földi élet javára szolgálhatnak.

A Cosmic Kiss azaz a „Kozmikus csók” név az űr iránti szerelmének kinyilvánítása, ezenfelül egyfajta kapcsolatot is szimbolizál az Űrállomás, a világűr és a Földön élő emberek között. A misszió rengeteg kutatást tartalmaz, amelyek különböző területekre oszthatóak. A főbb csoportok a következőek: élettudománnyal, természettudománnyal, és technológiai demonstrációkkal foglalkozó tanulmányok, oktatási és ismeretterjesztő kezdeményezések, valamint az ESA Science in the Space Environment (SciSpacE) kutatási programjának projektjei. A pontos listát ide kattintva érhetitek el. Maurer számokban kifejezve 36 német és több mint 100 nemzetközi kísérletet fog felügyelni és végrehajtani. A német kísérletek nagy részét az ISS-en található európai Columbus kutatólaboratóriumban végzik majd el. Munkájában a mesterséges intelligenciával ellátott CIMON-2 lesz segítségére, amivel egyúttal az ember-gép interakció új lehetőségeit is bemutatják.

A 3D nyomtatott CIMON-2, ami az ISS Colombus moduljában található. Forrás: ESA

A közel féléves küldetésének rövid bemutatása után, térjünk rá a misszió logójára, ami szintén érdekességeket tartalmaz.

A középpontban a Nemzetközi Űrállomás áll, amely egy emberi szívverésen keresztül kapcsolódik a Földhöz és a Holdhoz. Ez a szívverés szimbolizálja az emberi jelenlétet és azt a szenvedélyt, amely előreviszi a kutatásokat, és összeköt bennünket az Univerzummal. A jelvényt a nebrai korong (kb. 3600 éves lelet, ami az éjszakai égbolt legrégebbi ismert realisztikus ábrázolása), valamint a Pioneer és a Voyager űrszondák aranylemezei ihlették. Számos kozmikus elem is megfigyelhető rajta, köztük otthonunk, égi kísérőnk, továbbá a Fiastyúk csillagkép is. A kis vörös pont, ami a távolban helyezkedik el a Marsot jelképezi, a Földet pedig csak a légkör finom vonalával ábrázolják.

A fekete, piros, arany és fehér színek szintén jelentéssel bírnak. A fekete tükrözi az Univerzumot, a piros a szenvedélyt, valamint a Mars talaját, az arany a csillagokat, amelyek megosztják melegüket, és fényüket, hogy lehetővé tegyék az életet, a fehér pedig a technológiát és a tudományos fejlődést, ami fényt hoz a sötétségbe.

Cosmic Kiss hivatalos logó. Forrás: ESA

És végül egy összefoglaló videó, ami bemutatja Matthias Maurer felkészülését első űrbéli útjára.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye