Matthias Maurer első űrsétája

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Matthias Maurer, az ESA német űrhajósa a tervek szerint a jövő héten, március 23-án fogja megtenni első űrsétáját, melynek során Raja Chari oldalán fog kilépni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

A páros magyar idő szerint 13:50-kor fogja megkezdeni az űrsétát, és körülbelül hat és fél órát töltenek majd az űrállomáson kívül. Maurer lesz az EV-2, tehát teljesen fehér űrruhát visel majd, míg az űrséta vezető szerepét Chari kapta EV-1 néven. Ő szintén fehér szkafanderben lesz, viszont piros csíkokkal ellátva.

Matthias Maurer az első űrsétája előtti űrruha-ellenőrzésen. Forrás: ESA

A két űrhajós tömlőket fog felszerelni a Radiator Beam Valve modulra, amely ammóniát vezet át az állomás hőelvezető radiátorain, hogy a rendszereket megfelelő hőmérsékleten tartsa. Emellett áram- és adatkábelt telepítenek a Columbus modul Bartolomeo tudományos platformjára, kicserélnek egy külső kamerát, és egyéb fejlesztéseket is végrehajtanak. A kábeleket, amelyet Maurer várhatóan az EVA során telepíteni fog, az utolsó lépést jelentik majd a Bartolomeo összekapcsolásában, ami ezáltal képes lesz teljes körű működésére.

Ez egy sűrű programnak ígérkezik az űrhajósok számára. Ennek során Maurer az ISS külsejének nagy részét bejárja majd, amivel nemrégiben viccelődött is a fedélzeten lévő társaival:

„Kedves kollégámmal, Raja-val fogok kimenni. Ő az állomás hűtőrendszerének javítását fogja elvégezni, én pedig az állomás egy másik részén fogok sétálgatni, vagy mondhatnám úgy is, hogy mászkálni, és különböző kisebb tevékenységeket fogok elvégezni”

Az EVA-80 néven ismert űrséta lesz a 248-ik, amit az űrállomás korszerűsítése és karbantartása miatt hajtanak végre, valamint Matthias lesz a 12. ESA-űrhajós, aki űrsétán fog részt venni.

A Bartolomeo a Colombus modullal összekapcsolva. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye