Még egy Szojuz helyet szeretne a NASA

Kapcsolódó

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

A NASA tegnap bejelentette, hogy az április 10-én induló Szojuz MSz-18 emberes utazásra szeretne egy helyet amerikai űrhajósnak. Erre azért van szükség, mert a Crew-2 jelenleg április 20-án indul, a Crew-1 pedig április végén, legkésőbb május elején visszatér, és a Crew-2 esetleges csúszása miatt előfordulhat, hogy nem lesz amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson. Ez nem azt jelenti, hogy a NASA nem bízik a SpaceX-ben, vagy valamilyen hibát találtak, csak biztosra akarnak menni.

Mivel a NASA és a Roszkoszmosz közti szerződés már lejárt, az orosz fél 3 orosz űrhajóst akart indítani a tavaszi Szojuzzal, azonban nemrégiben az egyik űrhajós kikerült a repülő személyzetből. A helyén utazó űrhajóst még mindig nem nevezték meg, de a hírek szerint az amerikai Mark Vande Hei már egy ideje Oroszországban tréningel, így valószínűleg őt szeretnék az MSz-18-ra.

Ami még érdekes, hogy ezúttal a NASA nem pénzben fizetne az ülésért, hanem cserét ajánl az oroszoknak, így várhatóan a Crew-3 küldetésen negyedik, eddig meg nem nevezett tagja lenne egy orosz kozmonauta.

Emlékeztetőül az elmúlt pár évben a NASA 80+ millió dollárt fizetett egy ülésért a Roszkoszmosznak.

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy ha csak két orosz űrhajós utazik idén tavasszal, az azt jelenti hogy csak kétfős személyzet lesz a Nauka tudományos modul várhatóan júliusi érkezésénél, ami kevés lehet, ugyanis több űrsétát is végre kell majd hajtaniuk a kozmonautáknak.

A Szojuz MSz-18 startjáig már csak két hónap van hátra, így hamarosan várható a bejelentés a végleges személyzettel kapcsolatban.

Dark mode powered by Night Eye