Még egy Szojuz helyet szeretne a NASA

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

A NASA tegnap bejelentette, hogy az április 10-én induló Szojuz MSz-18 emberes utazásra szeretne egy helyet amerikai űrhajósnak. Erre azért van szükség, mert a Crew-2 jelenleg április 20-án indul, a Crew-1 pedig április végén, legkésőbb május elején visszatér, és a Crew-2 esetleges csúszása miatt előfordulhat, hogy nem lesz amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson. Ez nem azt jelenti, hogy a NASA nem bízik a SpaceX-ben, vagy valamilyen hibát találtak, csak biztosra akarnak menni.

Mivel a NASA és a Roszkoszmosz közti szerződés már lejárt, az orosz fél 3 orosz űrhajóst akart indítani a tavaszi Szojuzzal, azonban nemrégiben az egyik űrhajós kikerült a repülő személyzetből. A helyén utazó űrhajóst még mindig nem nevezték meg, de a hírek szerint az amerikai Mark Vande Hei már egy ideje Oroszországban tréningel, így valószínűleg őt szeretnék az MSz-18-ra.

Ami még érdekes, hogy ezúttal a NASA nem pénzben fizetne az ülésért, hanem cserét ajánl az oroszoknak, így várhatóan a Crew-3 küldetésen negyedik, eddig meg nem nevezett tagja lenne egy orosz kozmonauta.

Emlékeztetőül az elmúlt pár évben a NASA 80+ millió dollárt fizetett egy ülésért a Roszkoszmosznak.

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy ha csak két orosz űrhajós utazik idén tavasszal, az azt jelenti hogy csak kétfős személyzet lesz a Nauka tudományos modul várhatóan júliusi érkezésénél, ami kevés lehet, ugyanis több űrsétát is végre kell majd hajtaniuk a kozmonautáknak.

A Szojuz MSz-18 startjáig már csak két hónap van hátra, így hamarosan várható a bejelentés a végleges személyzettel kapcsolatban.

Dark mode powered by Night Eye