Még egy Szojuz helyet szeretne a NASA

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A NASA tegnap bejelentette, hogy az április 10-én induló Szojuz MSz-18 emberes utazásra szeretne egy helyet amerikai űrhajósnak. Erre azért van szükség, mert a Crew-2 jelenleg április 20-án indul, a Crew-1 pedig április végén, legkésőbb május elején visszatér, és a Crew-2 esetleges csúszása miatt előfordulhat, hogy nem lesz amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson. Ez nem azt jelenti, hogy a NASA nem bízik a SpaceX-ben, vagy valamilyen hibát találtak, csak biztosra akarnak menni.

Mivel a NASA és a Roszkoszmosz közti szerződés már lejárt, az orosz fél 3 orosz űrhajóst akart indítani a tavaszi Szojuzzal, azonban nemrégiben az egyik űrhajós kikerült a repülő személyzetből. A helyén utazó űrhajóst még mindig nem nevezték meg, de a hírek szerint az amerikai Mark Vande Hei már egy ideje Oroszországban tréningel, így valószínűleg őt szeretnék az MSz-18-ra.

Ami még érdekes, hogy ezúttal a NASA nem pénzben fizetne az ülésért, hanem cserét ajánl az oroszoknak, így várhatóan a Crew-3 küldetésen negyedik, eddig meg nem nevezett tagja lenne egy orosz kozmonauta.

Emlékeztetőül az elmúlt pár évben a NASA 80+ millió dollárt fizetett egy ülésért a Roszkoszmosznak.

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy ha csak két orosz űrhajós utazik idén tavasszal, az azt jelenti hogy csak kétfős személyzet lesz a Nauka tudományos modul várhatóan júliusi érkezésénél, ami kevés lehet, ugyanis több űrsétát is végre kell majd hajtaniuk a kozmonautáknak.

A Szojuz MSz-18 startjáig már csak két hónap van hátra, így hamarosan várható a bejelentés a végleges személyzettel kapcsolatban.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye