Még idén októberben sor kerülhet a következő Falcon Heavy indításra

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Legutóbb májusban számoltunk be arról, hogy a Space Force (Űrhaderő) ezredese a júliusra tervezett USSF-44 indítását idén év végére jósolta, de a csúszás okait nem részletezte. Most úgy tűnik, nem kell ennyit várakoznunk a már több mint két éve, 2019 júniusában utoljára látott Falcon Heavy nehézrakéta újabb küldetésére, hiszen az eddigi egyik legfontosabb indítást októberben hajthatja végre a SpaceX. Ehhez csütörtökön adott be a cég az FCC-nek (Federal Communications Commission), az Egyesült Államok Távközlési Bizottságának engedélyt az őszi küldetéshez.

Az indítás érdekessége lesz, hogy első alkalommal fognak a rakéta oldalsó első fokozatai szimultán leszállást végrehajtani a két Atlanti-óceánon szolgálatot teljesítő drónhajóra, a Just Read The Instructionsre és a vadonatúj A Shortfall of Gravitasra, míg a középső első fokozatot csak egyszer fogják felhasználni a küldetés összetettségéből adódóan, másrészt nem is lenne lehetősége drónhajós visszatérésre, szárazföldi leszálláshoz pedig nem maradna elég üzemanyaga. Ha a USSF-44 küldetés valóban októberben indul, a következő, az Űrhaderő számára végrehajtandó indítás, a USSF-52 továbbra is csak 2022 májusában indulhat. Ezen a küldetésen már mindhárom fokozat visszahozását megkísérelheti a SpaceX, mivel kevésbé lesznek próbára téve a Falcon Heavy képességei.

Nekünk rajongóknak tehát mindenképpen jó hír, hogy akár másfél-két hónap múlva újabb látványos SpaceX-indítást láthatunk, és a fent említett okok miatt még eddig nem látott visszatérésnek is szemtanúi lehetünk!

A Falcon Heavy 2018 februári, első demo-indítása után visszatérő két oldalsó első fokozat. Ilyet a következő indításnál biztosan nem láthatunk majd. Fotó: SpaceX

Együtt a SpaceX keleti parti flottája a legfrissebb „családi fotón”. Balról: A Shortfall of Gravitas, GO Searcher és GO Navigator, valamint a Just Read The Instructions. Kép forrása: Jenny Hautmann/SuperClusterHQ

Dark mode powered by Night Eye