Még tovább kell a Nemzetközi Űrállomáson maradnia a Boeing Starliner űrhajónak és személyzetének

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Tegnap megint 4 nappal későbbre tették a várható visszatérési dátumot, mert továbbra is zajlik a héliumszivárgás kielemzése.

A NASA és a Boeing tegnapi döntésének értelmében még legalább négy napot a Nemzetközi Űrállomáson tölt a „sok sebből vérző” Starliner és két tagú személyzete, Butch Wilmore és Sunita Williams. A két űrhajós június 6-án érkezett meg az ISS-re egy nem eseménytelen út során, azóta pedig az eredetileg tervezett egy hetes fent tartózkodás két hetesre nőtt, és ez még jövő szerdáig biztosan tovább hosszabbodik. Tegnapig a visszatérés dátuma június 22-e volt két halasztást követően, ez módosult egy újabb döntéssel legkorábban 26-ára. 

Ahogy arról múlt héten mi is beszámoltunk, immár öt helyen szivárog a meghajtási rendszer nyomásfenntartásáért felelős hélium gáz, a mérnököknek pedig még több időre van szükségük, hogy megfelelően elemezzék a szituációt és felelős döntést tudjanak meghozni a visszatérés kapcsán. A napokban összevetik a fúvókák teljesítményét a 2022 májusi OFT-2 küldetésen gyűjtött adatokkal, amikor két fúvóka hibásodott meg, de a visszatérés előtt sikerült helyreállítani őket. Mivel a Starlinert úgy tervezték, hogy a visszatérés utolsó fázisában leválasztják a kabinról a meghajtási rendszert is magába foglaló szervizmodult, a mérnököknek csak most van lehetősége megérteni a rendszer működését.

A CST-100 Starliner „Calypso” az űrállomáshoz dokkolva. Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye