Még tovább várat magára a Vulcan bemutatkozása

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A ULA visszaszállítja a rakéta felső fokozatát további javítási munkák miatt a decaturi gyárába.

A hét elején a ULA szakemberei leszerelték az újgenerációs Vulcan rakéta Centaur felső fokozatát a hordozóról Cape Canaveral-ben, ugyanis további javítási és ellenőrzési munkák végrehajtása szükséges az egységen, amiket csak az Alabama államban található fő gyárkomplexumban lehet elvégezni. 

Március végén egy földi strukturális teszt során az egyik tesztfokozatban egy robbanás jelentős kárt okozott, a mérnökök pedig három hónapos vizsgálódás után úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból leszerelik az első repülésre készülő rakéta ominózus egységét, és további vizsgálatoknak vetik alá. Ezzel biztossá vált, hogy a nyárra tervezett debütáló repülés terve nem tartható, sőt, jelenleg még az is lehetséges, hogy idén sem tud bemutatkozni a régóta késlekedő nehézrakéta.
A ULA mellett az Amerikai Űrhaderő sem örülhet ennek a hírnek, hiszen a Vulcant eleve csak két sikeres „vizsgarepülés” után minősítik hivatalosan is üzemképesnek és rendszeresen alkalmazhatónak.

A Pentagon még 2020-ban bízta meg a SpaceX mellett a ULA-t, hogy a 2022-2028-as időszakban fontos és kritikus nemzetbiztonsági megfigyelési-, kommunikációs és navigációs küldetéseket hajtsanak végre (a SpaceX az indítások 40%, míg a ULA a 60%-át teljesítené, utóbbit legnagyobb részben már a Vulcan-nel). Könnyen lehet, hogy az Űrhaderő ezt az arányt módosítva több küldetést is áthelyez a SpaceX-hez, mivel a ULA-nek nincs B-terve a Vulcan helyettesítésére: a kifutó rakétagenerációból, melyet az Atlas-V és a Delta IV Heavy hordozók képviselnek, már csak 19 jármű áll rendelkezésre, ezek indítására azonban már mind leszerződtek különböző partnerek.
A nagy rivális tehát „elcsenhet” több küldetést is, ami a presztízs veszteségen kívül jelentős, több tízmillió dolláros bevételek átvándorlását is magával vonzhatja, de az Űrhaderő egyelőre nem nyilatkozott még az esetleges átcsoportosítások ügyében. 

A Centaur felső fokozat ráemelése az első fokozatra idén februárban…most visszafelé hajtják végre a műveletet. Fotó: ULA
Dark mode powered by Night Eye