Megemelkedett szivárgási szint az ISS-en

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Nemzetközi Űrállomás háromfős személyzete péntektől vasárnapig a Zvezda modulban fog tartókozdni, hogy a szokásosnál magasabb szivárgás helyét megállapítsák.

Kisebb és állandó légkörvesztés szinte folyamatosan tapasztalható az ISS-en, a földi irányítás azonban az utóbbi időben ennek a megemelkedését mérte. Az utóbbi idők űrsétái és a látogató űrhajók miatt a mérnökök nehezen tudták összerakni az adatokat, most azonban a modulok lezárásával fény derülhet, hogy melyik egység okozza az anomáliát. A teszt eredményérére már jövő hét elején fény derülhet, és fontos kiemelni, hogy a személyzet semmilyen veszélyben sincsen.

Tegnap a hír amúgy gyorsan körbejárta a magyar médiát: az Index cikkére hivatkozva a 24.hu és a HVG is “beszámolt” az esetről, sajnos rengeteg téves információval. A cikkeket inkább nem linkelem, de tisztázzuk a tényeket:
– Az ISS-en 3 fő tartózkodik, nem 4: Ivan Vagner és Anatolij Ivanyisin a Roszkoszmosz, Chris Cassidy pedig a NASA részéről
– A személyzet nem azért fog a Zvezdában tartókodni mert veszélyben lennének, hanem mert így próbálják megtalálni a szivárgás forrását
– Semmilyen bizonyíték, vagy jel nincs arra, hogy űrtörmelék vagy mikrometeorit okozta volna a szivárgást

Ahogy írtuk már korábban, vigyázzunk a nagy hírportálok űrrel kapcsolatos beszámolóival, mert sajnos a clickbait sokkal fontosabb, mint a pontosság.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye