Megérkezett a Biden-adminisztráció költségvetési kérelme

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Tegnap jött a hír Washingtonból, miszerint a Fehér Ház közzétette az első ajánlott költségvetési tervezetét a 2022-es pénzügyi évre (fiscal year), mely 2021 októberétől 2022 szeptemberéig tart. A most megjelent dokumentum csak egy előzetes tervezet, a teljes terjedelmű Elnöki Költségvetési Kérelemre (Presidential Budget Request – PBR) akár májusig is várhatunk. Az 58 oldalas dokumentumban helyet kapott a NASA költségvetési tervezete is. Ez az előzetes dokumentum csak nagy vonalakban foglalja össze az ajánlásokat, a részletes elnöki kérelemre tavasszal kerülhet még sor.

Na de térjünk a lényegre: a Fehér Ház a következő pénzügyi évre 24,7 milliárd dollárt fog kérelmezni az űrhivatal számára, mely egy 6,3%-os növekedés a tavalyi 23,271 milliárd dolláros Kongresszus által elfogadott összeghez képest (ez az omnibus spending bill, amit a Képviselőház és a Szenátus közösen dolgozott ki).

„Ez a 24,7 milliárd dolláros kérelem jól demonstrálja a Biden-kormányzat elhivatottságát a NASA és partnerei iránt, akik a nehéz körülményeknek ellenére is keményen dolgoztak az elmúlt évben, és eddig nem tapasztalt sikereket értek el” – mondta Steve Jurczyk, a NASA jelenlegi igazgatója, aki addig tölti be a szerepét, amíg a Kongresszus nem hagyja jóvá Bill Nelson kinevezését az űrhivatal élére.

A dokumentum nem bontja le részletesen a források elosztását a kisebb projektek között, de már így is egy jól látható tendenciát követ az ajánlás: a NASA Földtudományi programja 2,3 milliárd dollárt kapott a tervezetben, a tavalyi 2 milliárdhoz képest, ami egy elég jelentős, 15%-os növekedés. A dokumentum szerint a forrásokat újgenerációs műholdrendszerek kifejlesztésére fogják szánni, amelyekkel a jövőbeli földmegfigyelő műholdak munkáját tudják fejleszteni, így megfigyelve a klímaváltozást és annak bolygónkra gyakorolt hatásait.

A NASA űrtechnológiákat fejlesztő programja 1,4 milliárd dollárt kapott a tavalyi 1,1 milliárdhoz képest, ami szintén egy jelentős 27%-os növekedés. A dokumentum szerint ezek a források növelnék a NASA űrtechnológiai kapacitásait, melyek a jövőben drasztikusan csökkenteni tudnák a következő évek űrszondás küldetéseinek költségeit. Ezek mellett még a kereskedelmi partnerek számára is át tudnák ezeket a technológiákat adni, így felpezsdíteni a űripar fejlődését. Ezekbe beletartozik a megújuló energiaforrásokat kiaknázó fejlesztések támogatása is.

A NASA emberes űrutazási programja 6,9 milliárd dollárt kapna a tavalyi év 6,56 milliárdjához képest, ami egy 5%-os növekedés. A mostani előzetes dokumentum nem részletezte, hogy ez a forráscsomag miképpen fog eloszlani a különböző programok között (például a Space Launch System, Orion és Human Landing System programok), de kiemelték, hogy támogatják az Artemis-programot és a hosszútávú Hold- és Marsutazást lehetővé tevő technológiák kifejlesztését.

Az Artemis-programmal kapcsolatban csak annyit említettek, hogy több személyzetes űrmissziót szeretnének végrehajtani a Hold felszínén. A szerény (mindössze 5%-os) növekedés nem éppen arról árulkodik, hogy a kormányzat célja lenne a mihamarabbi holdraszállás és a HLS program támogatásának növelése (aminek az eredménye már hónapok óta késésben van), így már teljesen biztos, hogy nem fog megvalósulni a 2024-es holdraszállás, amelyet még a Trump-kormányzat tűzött ki célul.

A NASA földmegfigyelő flottája. Kép forrása: NASA Earth Science

Az űrben keringő műholdra támaszkodó NOAA (Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal) 500 millió dolláros növekedést kapott, így a tavalyi 2 milliárdhoz képest most 2,5 milliárd dollárt ajánlottak nekik az időjárási és klímakutatási programokra. A National Science Foundation 10,2 milliárd dollárt kapna a tervezett költségvetésben, ami egy 20%-os növekedés a tavalyihoz képest. Ebbe beletartozik a Vera C. Rubin obszervatórium befejezése Chilében, de bővebben nem tért ki a dokumentum az asztrofizikai és egyéb tudományos programok támogatására.

Mit is jelentenek ezek a számok? A Biden-kormányzat kitart az Artemis-program mellett, nem szeretnének forrásokat elvonni onnan, de inkább csak takaréklángon folytatódna a projekt. A fő hangsúlyt a földmegfigyelési és klímakutatási programok kapták (ahogy azt sejthettük), valamint nagy hangsúlyt fektettek a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), vagyis a természettudományok oktatására is. Kérdés, hogy a Kongresszus ebből mit fogad el, s mit nem. Kövessétek az oldalt a folyamatos hírekért, mindenképp beszámolunk a dolgok folyásáról a jövőben is.

Részletes írásunkat a NASA költségvetéséről és annak létrehozásáról itt tudjátok elolvasni.

A HLS-program pályázói. Bal oldalon a Blue Origin-vezette National Team (Nemzeti Csapat) tervezete, középen a Dynetics Alpaca leszállóegysége, és jobb oldalon a SpaceX Starship holdkompja látható.Kép forrása: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye