Megérkezett a Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Így már két Dragon űrhajó van jelenleg az ISS-en.

Magyar idő szerint ma 19:40-kor sikeresen dokkolt az űrállomásra a CRS-21 Cargo Dragon kapszulája. A SpaceX első újgenerációs teherszállító űrhajója tegnap indult Cape Canaveralból, és kb. 26 óra utazás után automatikusan csatlakozott az ISS Harmony modulján lévő (zenit, vagyis felfelé néző) PMA-3 portjához.

A korábbi teherszállító Dragon űrhajók még nem voltak képesek az automatikus dokkolásra, csak az ún. “berthing” folyamat révén, vagyis az ISS robotkarjával kapták el őket, és manuálisan csatlakoztatták az űrállomáshoz.

Cargo Dragon már bedokkolva

A mostani Cargo Dragon mellett a Crew-1 űrhajósait szállító Dragon Resilience is a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik, így ez első alkalom, hogy a SpaceX két űrhajója is az ISS-en van.
A Cargo Dragon a hatodik vendégűrhajó jelenleg az űrállomáson, és kb. 1 hónapot tölt majd ott, küldetése végén pedig Florida partjaitól nem messze száll majd le a tengerre, ejtőernyők segítségével.

Vendégűrhajók jelenleg az ISS-en

A Cargo Dragonnak és SpaceX-nek 2012. óta ez a 21. teherszállító küldetése a Nemzetközi Űrállomásra a Commercial Resupply Services (CRS) keretében. A mostani misszió az első, amit az új Dragonnal hajtottak végre, és szintén az első a program második szerződésében (CRS-2) megrendelt 6 db utánpótlást szállító küldetés közül.
A megközelítést és a dokkolást mindenképpen nézzétek újra a NASA Youtube csatornáján, ugyanis fantasztikus és lélegzetelállító képsorokat lehetett látni, miközben közeledett az űrhajó az ISS-hez.

Megközelítés közben
Még közelebb az ISS-hez – Jól látható a Dragon Resilience is
Dark mode powered by Night Eye