Megérkezett a Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Mind a négy főhajtóművét megkapta a következő SLS rakéta

Halad az Artemis-2 küldetés hordozórakétájának összeszerelése a NASA Michoud...

Az ESA űrhajósa veszi át a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki posztját

Ma délután, egészen pontosan 15:40-kor kerül sor arra az...

A nap képe #1239 – ISS az Endeavour fedélzetéről

Dr. Sultan Al-Nejadi a minap osztott meg egy felvételt,...

Bemutatták az európai teherűrhajót, mely Argo névre hallgat

A Rocket Factory Augsburg által vezetett konzorcium bemutatta az...

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Így már két Dragon űrhajó van jelenleg az ISS-en.

Magyar idő szerint ma 19:40-kor sikeresen dokkolt az űrállomásra a CRS-21 Cargo Dragon kapszulája. A SpaceX első újgenerációs teherszállító űrhajója tegnap indult Cape Canaveralból, és kb. 26 óra utazás után automatikusan csatlakozott az ISS Harmony modulján lévő (zenit, vagyis felfelé néző) PMA-3 portjához.

A korábbi teherszállító Dragon űrhajók még nem voltak képesek az automatikus dokkolásra, csak az ún. “berthing” folyamat révén, vagyis az ISS robotkarjával kapták el őket, és manuálisan csatlakoztatták az űrállomáshoz.

Cargo Dragon már bedokkolva

A mostani Cargo Dragon mellett a Crew-1 űrhajósait szállító Dragon Resilience is a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik, így ez első alkalom, hogy a SpaceX két űrhajója is az ISS-en van.
A Cargo Dragon a hatodik vendégűrhajó jelenleg az űrállomáson, és kb. 1 hónapot tölt majd ott, küldetése végén pedig Florida partjaitól nem messze száll majd le a tengerre, ejtőernyők segítségével.

Vendégűrhajók jelenleg az ISS-en

A Cargo Dragonnak és SpaceX-nek 2012. óta ez a 21. teherszállító küldetése a Nemzetközi Űrállomásra a Commercial Resupply Services (CRS) keretében. A mostani misszió az első, amit az új Dragonnal hajtottak végre, és szintén az első a program második szerződésében (CRS-2) megrendelt 6 db utánpótlást szállító küldetés közül.
A megközelítést és a dokkolást mindenképpen nézzétek újra a NASA Youtube csatornáján, ugyanis fantasztikus és lélegzetelállító képsorokat lehetett látni, miközben közeledett az űrhajó az ISS-hez.

Megközelítés közben
Még közelebb az ISS-hez – Jól látható a Dragon Resilience is
Dark mode powered by Night Eye