Megérkezett a Crew-5 személyzete a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

29 órás utazás után tegnap késő este 23:01-kor sikeresen dokkolt a SpaceX Crew-5 személyzete a Nemzetközi Űrállomásra. Az automatikusan végrehajtott manővert Afrika felett 415 km-es magasságban hajtotta végre a Crew Dragon Endurance űrhajó, melyet szerda este indítottak el egy Falcon-9 rakétával a Kennedy Űrközpontból (élő közvetítésünket ezen a linken találjátok).

Miután a Dragon levált a második fokozatról, számos pályaemelő manővert hajtott végre, hogy végül a megfelelő végső megközelítési pályán haladva érje el az ISS-t. A műveletek során minden hiba nélkül zajlott, és végül az Endurance szinte percre pontosan az előzetesen tervezett időpontban dokkolt az űrállomás Harmony moduljának elülső, IDA-2 dokkolóportjára.

A Crew Dragon Endurance dokkolásának pillanata. Forrás: NASA

Miután a NASA és a SpaceX földi irányító csapatai mindent rendben találtak, és az űrhajón, illetve az ISS-en tartózkodó személyzet elvégezte az ilyenkor szokásos műveleteket (a Dragon és az ISS atmoszférájának kiegyenlítése, szivárgások ellenőrzése, zsilipajtók nyitásához való felkészítése), a Crew-5 négy tagja, Nicole Mann parancsnok (NASA), Josh Cassada pilóta (NASA), Vakata Kóicsi küldetés-specialista (JAXA) és Anna Kikina küldetés-specialista (Roszkoszmosz) magyar idő szerint már péntek éjjel 0:42-kor átlebeghettek az űrállomásra, ahol a Crew-4 négytagú, illetve a Szojuz MSz-22 háromtagú személyzete fogadta őket. Így az Expedíció-68 létszáma egy rövid időre 11 főre bővült, amíg a Crew-4 tagjai hazatérnek. A kínai Tienkung űrállomás háromfős személyzetét is beleszámolva pedig jelenleg 14 űrhajós kering alacsony Föld körüli pályán.

Forrás: NASA

A mostani érkezés több szempontból is elsőséget jelentett: először fogott kezet két női parancsnok – Samantha Cristforetti ESA-űrhajós az ISS parancsnokaként fogadta Nicole Mann-t -, aki szintén először tölt be kereskedelmi operatív küldetés tagjaként parancsnoki tisztséget, illetve Anna Kikina személyében szintén először utazott orosz kozmonauta egy kereskedelmi űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra. Sőt, jelenleg négy űrhajósnő is tartózkodik a fedélzeten, amire korábban szintén nem volt még példa.

Az Expedíció-68 teljes személyzete. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye