Megérkezett a Crew-5 személyzete a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

29 órás utazás után tegnap késő este 23:01-kor sikeresen dokkolt a SpaceX Crew-5 személyzete a Nemzetközi Űrállomásra. Az automatikusan végrehajtott manővert Afrika felett 415 km-es magasságban hajtotta végre a Crew Dragon Endurance űrhajó, melyet szerda este indítottak el egy Falcon-9 rakétával a Kennedy Űrközpontból (élő közvetítésünket ezen a linken találjátok).

Miután a Dragon levált a második fokozatról, számos pályaemelő manővert hajtott végre, hogy végül a megfelelő végső megközelítési pályán haladva érje el az ISS-t. A műveletek során minden hiba nélkül zajlott, és végül az Endurance szinte percre pontosan az előzetesen tervezett időpontban dokkolt az űrállomás Harmony moduljának elülső, IDA-2 dokkolóportjára.

A Crew Dragon Endurance dokkolásának pillanata. Forrás: NASA

Miután a NASA és a SpaceX földi irányító csapatai mindent rendben találtak, és az űrhajón, illetve az ISS-en tartózkodó személyzet elvégezte az ilyenkor szokásos műveleteket (a Dragon és az ISS atmoszférájának kiegyenlítése, szivárgások ellenőrzése, zsilipajtók nyitásához való felkészítése), a Crew-5 négy tagja, Nicole Mann parancsnok (NASA), Josh Cassada pilóta (NASA), Vakata Kóicsi küldetés-specialista (JAXA) és Anna Kikina küldetés-specialista (Roszkoszmosz) magyar idő szerint már péntek éjjel 0:42-kor átlebeghettek az űrállomásra, ahol a Crew-4 négytagú, illetve a Szojuz MSz-22 háromtagú személyzete fogadta őket. Így az Expedíció-68 létszáma egy rövid időre 11 főre bővült, amíg a Crew-4 tagjai hazatérnek. A kínai Tienkung űrállomás háromfős személyzetét is beleszámolva pedig jelenleg 14 űrhajós kering alacsony Föld körüli pályán.

Forrás: NASA

A mostani érkezés több szempontból is elsőséget jelentett: először fogott kezet két női parancsnok – Samantha Cristforetti ESA-űrhajós az ISS parancsnokaként fogadta Nicole Mann-t -, aki szintén először tölt be kereskedelmi operatív küldetés tagjaként parancsnoki tisztséget, illetve Anna Kikina személyében szintén először utazott orosz kozmonauta egy kereskedelmi űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra. Sőt, jelenleg négy űrhajósnő is tartózkodik a fedélzeten, amire korábban szintén nem volt még példa.

Az Expedíció-68 teljes személyzete. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye