Megérkezett a Crew-7 a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A hetedik operatív kereskedelmi küldetés űrhajósai tegnap délelőtt kezdték meg útjukat.

Közel 30 órás utazás után, ma délután 15:16-kor sikeresen dokkolt a Crew-7 személyzete a Crew Dragon Endurance űrhajóval a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának zenit oldali, tehát világűr felé néző dokkolóportjára. A hetedik operatív kereskedelmi személyzet szombaton 9:27-kor kezdte meg útját, amit mi is élőben közvetítettünk. 

Akárcsak az indítás, a pályaemelési és megközelítési fázis is váratlan eseményektől mentes volt, és minden az előírtak szerint zajlott. Ráadásul a megszokottaktól ellentétben még a kijelölt várakozási pontoknál (Waypoint 0, 1 és 2) sem kellett megállnia a Dragonnak. Ezek a pontok az ISS-hez viszonyítva 400, 220 és 20 méterre vannak az aktuális kikötési ponttól, és ha szükséges a különböző folyamatok ellenőrzésére plusz időt kaphat a földi irányítás az űrhajósokkal együtt. De az Endurance harmadik repülésénél ezúttal nem volt szükség ezekre, és a megközelítési fázis folyamatosan zajlott. 

A megközelítési fázis egyes szakaszai. Forrás: NASA

Végül 15:16-kor a Dragon elérte a dokkológyűrű csatlakozóját (angolul „soft capture”), majd megkezdődött a „hard capture” fázis, ekkor a gyűrű 12 rögzítőkampója rákapcsolódott az űrhajó csatlakozó gyűrűjére, lezárva a teljes dokkolási folyamatot, mely hivatalosan 15:29-kor fejeződött be. 

Az űrhajó és az ISS személyzete a résmentes kapcsolódást ellenőrzi, illetve a Dragon légkörének kiegyenlítését végzi el a következő 1-1,5 órában, majd a zsilipajtók nyitását követően a négy űrhajós átlebeghet az űrállomás fedélzetére, ahol az Expedíció-69 állandó személyzete köszönti őket. 

A közeledő Crew Dragon Endurance a Nemzetközi Űrállomás kamerájával nézve. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye