Megérkezett a Crew-7 a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

A hetedik operatív kereskedelmi küldetés űrhajósai tegnap délelőtt kezdték meg útjukat.

Közel 30 órás utazás után, ma délután 15:16-kor sikeresen dokkolt a Crew-7 személyzete a Crew Dragon Endurance űrhajóval a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának zenit oldali, tehát világűr felé néző dokkolóportjára. A hetedik operatív kereskedelmi személyzet szombaton 9:27-kor kezdte meg útját, amit mi is élőben közvetítettünk. 

Akárcsak az indítás, a pályaemelési és megközelítési fázis is váratlan eseményektől mentes volt, és minden az előírtak szerint zajlott. Ráadásul a megszokottaktól ellentétben még a kijelölt várakozási pontoknál (Waypoint 0, 1 és 2) sem kellett megállnia a Dragonnak. Ezek a pontok az ISS-hez viszonyítva 400, 220 és 20 méterre vannak az aktuális kikötési ponttól, és ha szükséges a különböző folyamatok ellenőrzésére plusz időt kaphat a földi irányítás az űrhajósokkal együtt. De az Endurance harmadik repülésénél ezúttal nem volt szükség ezekre, és a megközelítési fázis folyamatosan zajlott. 

A megközelítési fázis egyes szakaszai. Forrás: NASA

Végül 15:16-kor a Dragon elérte a dokkológyűrű csatlakozóját (angolul „soft capture”), majd megkezdődött a „hard capture” fázis, ekkor a gyűrű 12 rögzítőkampója rákapcsolódott az űrhajó csatlakozó gyűrűjére, lezárva a teljes dokkolási folyamatot, mely hivatalosan 15:29-kor fejeződött be. 

Az űrhajó és az ISS személyzete a résmentes kapcsolódást ellenőrzi, illetve a Dragon légkörének kiegyenlítését végzi el a következő 1-1,5 órában, majd a zsilipajtók nyitását követően a négy űrhajós átlebeghet az űrállomás fedélzetére, ahol az Expedíció-69 állandó személyzete köszönti őket. 

A közeledő Crew Dragon Endurance a Nemzetközi Űrállomás kamerájával nézve. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye