Megérkezett a CRS-25 Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Sikeresen megérkezett a CRS-25 misszió Cargo Dragon teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásra, ahol autonóm módon dokkolt a Harmony modul elülső, IDA-3 dokkolóportjához. A C208-3 jelű második generációs Dragon immáron harmadjára teljesíti minden hiba nélkül ezt a műveletet, mellyel kb. 2,5 tonna ellátmányt, utánpótlást és különböző kísérletekhez szükséges alapanyagokat és felszerelést juttatott el az ISS fedélzetére.

A már megszokott módon két személyzeti tag, ez esetben Bob Hines és Jessica Watkins felügyelte a megközelítési műveletet és a dokkolást, de mint azt fentebb említettük mindkettő problémamentesen, és teljesen automatikus módon zajlott. A Cargo Dragon teherűrhajó három ellenőrzési pontnál állt meg: először az Űrállomástól 400 méterre (Waypoint 0), majd 220 méterre (Waypoint 1), végül pedig 20 méterre (Waypoint 2). A Dragon megfelelő pozíciójának köszönhetően a földi irányítás megadta a végső engedélyt a dokkolási művelet végrehajtására, így magyar idő szerint 17:22-kor a SpaceX űrhajója sikeresen elfoglalta a Harmony modul dokkolóadapterét. A tervek szerint körülbelül egy hónapot fog eltölteni az állomáshoz rögzítve, majd ezt követően az űrhajó különféle rakománnyal és kutatással a rakterében tér vissza a Földre.

A közeledő Dragon. Forrás: SpaceX

Soft Capture. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye