Megérkezett a CRS-25 Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Sikeresen megérkezett a CRS-25 misszió Cargo Dragon teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásra, ahol autonóm módon dokkolt a Harmony modul elülső, IDA-3 dokkolóportjához. A C208-3 jelű második generációs Dragon immáron harmadjára teljesíti minden hiba nélkül ezt a műveletet, mellyel kb. 2,5 tonna ellátmányt, utánpótlást és különböző kísérletekhez szükséges alapanyagokat és felszerelést juttatott el az ISS fedélzetére.

A már megszokott módon két személyzeti tag, ez esetben Bob Hines és Jessica Watkins felügyelte a megközelítési műveletet és a dokkolást, de mint azt fentebb említettük mindkettő problémamentesen, és teljesen automatikus módon zajlott. A Cargo Dragon teherűrhajó három ellenőrzési pontnál állt meg: először az Űrállomástól 400 méterre (Waypoint 0), majd 220 méterre (Waypoint 1), végül pedig 20 méterre (Waypoint 2). A Dragon megfelelő pozíciójának köszönhetően a földi irányítás megadta a végső engedélyt a dokkolási művelet végrehajtására, így magyar idő szerint 17:22-kor a SpaceX űrhajója sikeresen elfoglalta a Harmony modul dokkolóadapterét. A tervek szerint körülbelül egy hónapot fog eltölteni az állomáshoz rögzítve, majd ezt követően az űrhajó különféle rakománnyal és kutatással a rakterében tér vissza a Földre.

A közeledő Dragon. Forrás: SpaceX

Soft Capture. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye