Megérkezett a Csang’e-6 űrszonda a startközpontba, májusban indul a Holdra

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A nagyratörő küldetés során Kína elsőként szeretne felszíni mintákat visszahozni a Hold túloldaláról.

Pár órával ezelőtt érkeztek meg a Csang’e-6 mintagyűjtő szonda komponensei a Hajnan szigetén fekvő Vencsang Űrközpontba, ahonnan a tervek szerint májusban indulhat el a Hold felé. A kínai holdkutatási program következő missziója felettébb ambiciózus, ugyanis a 2020-as Csang’e-5 mintaszerzési bravúrját szeretnék megismételni, de ezúttal a Hold túloldalán. A 8,2 tonnás, 4 fő egységből álló űrszonda egy Hosszú Menetelés-5 nehézrakétával kezdheti meg majd 360 ezer kilométeres útját égi kísérőnk felé.

A Csang’e-6 egységeit a kínai légierő és az orosz Volga-Dnyepr teherfuvarozó légitársaság gépei szállították a Hajkou Mejlan Nemzetközi Reptérre – tájékoztatott a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA). A menetrend szerint most az utolsó tesztek következnek, majd ez után kezdik meg a szakemberek a Csang’e-6 végleges, start előtti integrálását.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének (PLAAF) Hszian Y-20 teherszállító gépével érkezett meg az űrszonda egyik részegysége a Vencsang Űrközpontba. Kép forrása: 天宇·追箭者联盟 (X)

Technikailag szinte teljesen megegyezik az űrszonda a 2020-as elődjével, ugyanis tartalékként építették arra az esetre, ha kudarcba fulladt volna az első mintagyűjtés. Szerencsére minden jól zajlott, és évtizedek óta először hozott vissza Kína mintákat a Hold felszínéről, pontosan 1731 grammot.

A Csang’e-6 egy újítással érkezik a küldetés tervezését illetően, hiszen most a Hold túloldaláról fogják megkísérelni a felszín minták visszajuttatását a Földre. Ez azért is nagy kihívás, mert a Hold kötött tengelyforgásának köszönhetően a bolygónkon lévő antennák hada sosem lát rá a túloldalon lévő űreszközökre, így egy külön erre a célra fejlesztett átjátszó műholdra lesz szükség. A kínai szakembereknek már ezzel is van tapasztalata, hiszen a Csang’e-4 misszió elsőként (és a mai napig egyedüliként) szállt le a Hold túlsó felén, ennek jeleit pedig a Csüecsiao szonda sugározta vissza a Földre.

A Csang’e-5 a felszínen (művészi ábrázolás). Kép forrása: The Planetary Society

A mostani küldetés-architektúrában a Csüecsiao-2 fogja az átjátszó szerepet betölteni. A következő hónapokban induló műhold egy erősen elnyújtott, elliptikus pályán fog keringeni a Hold körül, így egyszerre lesz rálátása a földi követőállomásokra, és a Csang’e-6 leszállási területére is. A relészondát várhatóan egy Hosszú Menetelés-8 fogja felbocsátani szintén Vencsangból.

A Csang’e-6 az Apollo-kráterben landolhat a tervek szerint, a Hold túloldalának déli részén. A tudományos küldetés sokrétű, a fő cél 2000 gramm anyagminta begyűjtése – közvetlenül a felszínről robotkarral, az alól pedig egy fúróval szeretnének mintákat kinyerni. Több nemzetközi műszer is helyet kapott az űreszközön, ezekről majd a részletes összefoglalónkban fogunk beszámolni.

A Csüecsiao átjátszóműhold működésének ábrázolása. Kép forrása: SPJ Science

Dark mode powered by Night Eye