Megérkezett a Cygnus NG-17 teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Frissítés 13:28: Negyed órája erősítette meg a NASA, hogy sikeresen csatlakoztatták a teherűrhajót az ISS Unity moduljának Föld felé néző (nadír) oldalára!

Miután szombaton sikeresen elindult egy Antares 230+ rakétával a virginiai Wallops-szigetről, ma délelőtt megérkezett a Northrop Grumman Cygnus NG-17 teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés az idei első amerikai, összességében pedig a második teherszállító küldetés. A Piers Sellers-ről elnevezett teherszállító 3,7 tonna ellátmányt és utánpótlást vitt magával.

A megközelítő fázis a szokásos előírásoknak megfelelően zajlott: a Cygnus először 250 méterre, majd 30 méterre is megállt a kijelölt várakozási- és döntési pontoknál. A műveletet az Űrállomásról Raja Charri és Kayla Barron felügyelte. Charri a Cupolából figyelte a teherűrhajó mozgását és a telemetriát, Barron pedig a Canadarm2 robotkart kezelte, amivel végül 10:44-kor sikeresen befogták a Cygnust (a jármű nem képes önálló, automatikus dokkolásra). Ez az első olyan amerikai teherűrhajó, amivel pályaemelő-manővereket tudnak végrehajtani. Eddig ezeket kizárólag az ISS orosz szegmens saját hajtóműveivel, vagy orosz űrhajók fúvókáival tudták végrehajtani. A most érkezett Cygnus NG-17-tel három pályaemelést fog elvégezni fent tartózkodása során.

Forrás: NASA

Az elkapásra és befogásra az Indiai-óceán felett került sor. Forrás: NASA

A Nemzetközi Űrállomáshoz jelenleg csatlakozó emberes- és teherűrhajók. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye