Megérkezett a James Webb űrtávcső a végső keringési pályájához!

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

Ma este 20:05-kor egy utolsó pályakorrekciós manővert hajtott végre a James Webb űrtávcső. A fúvókák 297 másodpercig működtek, melynek végén a Webb megfelelő Nap-Föld rendszer L2-pontjánál, bolygónktól 1,5 millió kilométerre kijelölt keringési pályára állt, ahol majd a remélhetőleg 20 évnél is több évig tartó tudományos munkát fogja végezni. Ezzel véget ért a távcső rendkívül összetett kicsomagolási és felkészítési folyamata, ami a december 25-i indítástól egészen a mai napig tartott.

Az MCC2 korrekciós manőver (Mid-Course Correction 2 burn) során 1,6 méter/másodperces gyorsítást eszközöltek az űrtávcső keringési sebességénél. Ahogy korábban is írtuk, az Ariane-5 rakéta az indítás során direkt valamivel lassabb sebességgel engedte útjára az obszervatóriumot, mert lassító manőver esetén az egész távcsövet meg kellett volna fordítani, ami a Naphoz képest rossz pozícióba helyezte volna. A karácsonyi start óta mind a 344 hibafaktort el tudták kerülni vagy ki tudták küszöbölni a földi irányítás szakemberei, ennek köszönhető ma ez az elképesztő teljesítmény! A sikeres pályára állást Bill Nelson, a NASA igazgatója is megerősítette, és gratulált minden munkatársnak, aki az egész projektben részt vett.

Egyelőre még azonban várni kell a Webb első tudományos méréseire és eredményeire: több hónapos végső felkészítési és rendszer-kalibrálási folyamat veszi most kezdetét. Az biztos, hogy már az első felvételek is lenyűgözőek lesznek!

A mai utolsó, „MCC2” korrekciós manőver ábrája, melynek köszönhetően ideális pályára állt az űrtávcső. Forrás: NASA

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye