Megérkezett a legújabb teherszállító a kínai űrállomásra

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Magyar idő szerint tegnap 16 óra 8 perckor dokkolt a kínai Tiencsou-3 teherszállító űrhajó a kínai űrállomás (CSS, vagy Tienkung) alapját képező főmodulra. A teherűrhajót ugyanezen a napon magyar idő szerint délelőtt 9 óra 10 perckor állították pályára a Hajnan-szigetén található Vencsang Űrközpontból, egy Hosszú Menetelés-7 (CZ-7) hordozórakétával. A startról reggeli cikkünkben is olvashattatok. 597 másodperccel indítást követően a Hosszú Menetelés-7 rakéta második fokozata befejezte működését, és a Tiencsou-3 rendben levált róla. Ezeket a pillanatokat követően jelentette be Teng Hungcsin, a Hszicsang Űrközpont igazgatója (ahonnan a vencsangi eseményeket is irányítják), hogy a pályára állítás teljes mértékben hibátlanul zajlott, és a teherszállító űreszköz először egy körülbelül 200 kilométer magas, ellipszis alakú pályára állt a Föld köré.

Ezt a keringési pályát hat fő manőverrel alakították át egy 380 kilométer magas, majdnem tökéletes kör alakú keringési pályára. Az utolsó manőver végeztével a Tiencsou-3 már csak mindössze 52 kilométerre tartózkodott a Kínai Űrállomástól (amit addig a Tienho főmodul és a Tiencsou-2 alkotott). Ekkor a teherhajó átváltott végső megközelítési módba, és megkezdte a dokkolási folyamat előkészítését. A dokkolásra 16 óra 8 perckor került sor, vagyis 6 óra 57 perccel, azaz majdnem öt keringéssel az indítás után. A Tiencsou-3 több, mint 6 tonnányi (!) ellátmányt szállított az állomásra, ezzel megtartva a világ legnagyobb kapacitású teherűrhajója címét. Ez az ellátmánycsomag javarészt az októberben startoló Sencsou-13 emberes küldetést fogja kiszolgálni, ami a maga 6 hónapos időtartamával Kína eddigi leghosszabb személyzetes küldetése lesz. Élelem és ruházati cikkek mellett még ivóvizet, oxigént, üzemanyagot, űrséta-felszerelést és rengeteg tudományos kísérletet is tartalmazott a Tiencsou-3 szállítmánya.

A Tiencsou-3 startja a vencsangi startközpontból.

A jelenleg két teherszállítóval ellátott Tienho modul elülső (Tiencsou-3) és hátulsó (Tiencsou-2) dokkológyűrűje is foglalt, így a Sencsou-13-nak majd az űrállomás történetében először a Föld felé néző dokkolóra kell majd csatlakoznia a megérkezést követően, amihez ezt megelőzően egy átforduló manővert kell végrehajtaniuk. Ezt a bonyolult metódust még a tajkonauták visszatérése előtt letesztelték a Sencsou-12 személyzetével, akik ezt problémamentesen abszolválták, és átestek az űrhajó „átparkoláson”. Különböző híresztelések szerint októberben női látogatója is lehet majd a Tienho modulnak, ugyanis meg van annak az esélye, hogy Vang Japing űrhajósnő is részt vesz majd a misszióban. A Sencsou-13 Hosszú Menetelés-2F (CZ-2F) rakétája és űrhajója már hónapok óta készen van, ugyanis ezeket használták volna egy esetleges vészhelyzet idején, ha bármi történt volna az előző személyzettel. Valószínűsíthető, hogy a Sencsou-14 rakétája és űrhajója is már majdnem kész állapotban van, várva a Sencsou-13 indulását.

A Ventien és Mengtien tudományos kutatómodulokat jövő nyáron és ősszel tervezik felküldeni az űrállomásra, ezen elemek installálását pedig a Sencsou-14 személyzete készíti majd elő. A modulokat várhatóan először a Tienho modul elülső csatlakozójára fogják majd helyezni, és innen egy kis méretű, ún. „lyappa” robotkarral helyezik őket majd el a végleges pozíciójukba. Mindkét modult Hosszú Menetelés-5B (CZ-5B) nehézrakétákkal fogják felbocsátani, szintén Vencsangból.

3D animáció a CSS jelenlegi állapotáról.

A Tiencsou-3 automata dokkolása videón.

Dark mode powered by Night Eye