Megérkezett a SpaceX Of Course I Still Love You nevű drónhajója a Los Angeles-i kikötőbe

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

Ahogy mi is beszámoltunk róla, június 10-én indult el útjára egy szállító uszály fedélzetén a SpaceX elsőként üzembe helyezett drónhajója, az Of Course I Still Love You, hogy az Atlanti-óceánról áthelyezze „székhelyét” a Csendes-óceánra. Az átszállítás oka, hogy megkezdődik a Starlink műholdak poláris pályára történő indítása a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, viszont az Egyesült Államok nyugati partjáról indított rakéták vízre történő visszatéréséhez eddig nem állt rendelkezésre kiszolgáló jármű.

Az OCISLY-t szállító Mighty Servant 1 (MS1) nevű uszály útja simának mondható, egyedül a Panama-csatornánál kellett néhány napos várakozást beiktatnia, amíg engedélyezték az áthaladását a mesterséges átkelőn. Végül július 7-én szerdán érkezett meg az MS1 Los Angeles kikötőjéhez, és tegnap meg is történt a drónhajó „lerakodása”. Így rövidesen megkezdheti a SpaceX a vandenbergi rakétaindításokat és bővítheti a Starlink műhold flottát.

FRISSíTÉS – 2021. 07.10 11:45

Elon Musk videója a SpaceX új drónhajójáról, a „A Shortfall Of Gravitas”-ról, ami már jelentős fejlesztéseket tartalmaz az előző generációhoz képest, például teljesen autonóm, és nincs szükség vontatóhajóra, így az üzemeltetése is olcsóbb lesz. Ezen kívül áramvonalasabb lett, könnyebben manőverezhető és a hajó rendszerei is praktikusabb módon lettek beépítve. A drónhajó a floridai indításoknál fogja a visszatérő Falcon-9 rakéták első fokozatait elkapni.

A Floridától Los Angelesig tartó út

Az Of Course I Still Love You még a Mighty Servant 1 fedélzetén Los Angelesben. Fotó: nasaspacefligt.com

Dark mode powered by Night Eye