Megérkezett a SpaceX Of Course I Still Love You nevű drónhajója a Los Angeles-i kikötőbe

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

Ahogy mi is beszámoltunk róla, június 10-én indult el útjára egy szállító uszály fedélzetén a SpaceX elsőként üzembe helyezett drónhajója, az Of Course I Still Love You, hogy az Atlanti-óceánról áthelyezze „székhelyét” a Csendes-óceánra. Az átszállítás oka, hogy megkezdődik a Starlink műholdak poláris pályára történő indítása a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, viszont az Egyesült Államok nyugati partjáról indított rakéták vízre történő visszatéréséhez eddig nem állt rendelkezésre kiszolgáló jármű.

Az OCISLY-t szállító Mighty Servant 1 (MS1) nevű uszály útja simának mondható, egyedül a Panama-csatornánál kellett néhány napos várakozást beiktatnia, amíg engedélyezték az áthaladását a mesterséges átkelőn. Végül július 7-én szerdán érkezett meg az MS1 Los Angeles kikötőjéhez, és tegnap meg is történt a drónhajó „lerakodása”. Így rövidesen megkezdheti a SpaceX a vandenbergi rakétaindításokat és bővítheti a Starlink műhold flottát.

FRISSíTÉS – 2021. 07.10 11:45

Elon Musk videója a SpaceX új drónhajójáról, a „A Shortfall Of Gravitas”-ról, ami már jelentős fejlesztéseket tartalmaz az előző generációhoz képest, például teljesen autonóm, és nincs szükség vontatóhajóra, így az üzemeltetése is olcsóbb lesz. Ezen kívül áramvonalasabb lett, könnyebben manőverezhető és a hajó rendszerei is praktikusabb módon lettek beépítve. A drónhajó a floridai indításoknál fogja a visszatérő Falcon-9 rakéták első fokozatait elkapni.

A Floridától Los Angelesig tartó út

Az Of Course I Still Love You még a Mighty Servant 1 fedélzetén Los Angelesben. Fotó: nasaspacefligt.com

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye