Megérkezett a SpaceX Of Course I Still Love You nevű drónhajója a Los Angeles-i kikötőbe

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Ahogy mi is beszámoltunk róla, június 10-én indult el útjára egy szállító uszály fedélzetén a SpaceX elsőként üzembe helyezett drónhajója, az Of Course I Still Love You, hogy az Atlanti-óceánról áthelyezze „székhelyét” a Csendes-óceánra. Az átszállítás oka, hogy megkezdődik a Starlink műholdak poláris pályára történő indítása a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, viszont az Egyesült Államok nyugati partjáról indított rakéták vízre történő visszatéréséhez eddig nem állt rendelkezésre kiszolgáló jármű.

Az OCISLY-t szállító Mighty Servant 1 (MS1) nevű uszály útja simának mondható, egyedül a Panama-csatornánál kellett néhány napos várakozást beiktatnia, amíg engedélyezték az áthaladását a mesterséges átkelőn. Végül július 7-én szerdán érkezett meg az MS1 Los Angeles kikötőjéhez, és tegnap meg is történt a drónhajó „lerakodása”. Így rövidesen megkezdheti a SpaceX a vandenbergi rakétaindításokat és bővítheti a Starlink műhold flottát.

FRISSíTÉS – 2021. 07.10 11:45

Elon Musk videója a SpaceX új drónhajójáról, a „A Shortfall Of Gravitas”-ról, ami már jelentős fejlesztéseket tartalmaz az előző generációhoz képest, például teljesen autonóm, és nincs szükség vontatóhajóra, így az üzemeltetése is olcsóbb lesz. Ezen kívül áramvonalasabb lett, könnyebben manőverezhető és a hajó rendszerei is praktikusabb módon lettek beépítve. A drónhajó a floridai indításoknál fogja a visszatérő Falcon-9 rakéták első fokozatait elkapni.

A Floridától Los Angelesig tartó út

Az Of Course I Still Love You még a Mighty Servant 1 fedélzetén Los Angelesben. Fotó: nasaspacefligt.com

Dark mode powered by Night Eye