Megérkezett a SpaceX Of Course I Still Love You nevű drónhajója a Los Angeles-i kikötőbe

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Ahogy mi is beszámoltunk róla, június 10-én indult el útjára egy szállító uszály fedélzetén a SpaceX elsőként üzembe helyezett drónhajója, az Of Course I Still Love You, hogy az Atlanti-óceánról áthelyezze „székhelyét” a Csendes-óceánra. Az átszállítás oka, hogy megkezdődik a Starlink műholdak poláris pályára történő indítása a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, viszont az Egyesült Államok nyugati partjáról indított rakéták vízre történő visszatéréséhez eddig nem állt rendelkezésre kiszolgáló jármű.

Az OCISLY-t szállító Mighty Servant 1 (MS1) nevű uszály útja simának mondható, egyedül a Panama-csatornánál kellett néhány napos várakozást beiktatnia, amíg engedélyezték az áthaladását a mesterséges átkelőn. Végül július 7-én szerdán érkezett meg az MS1 Los Angeles kikötőjéhez, és tegnap meg is történt a drónhajó „lerakodása”. Így rövidesen megkezdheti a SpaceX a vandenbergi rakétaindításokat és bővítheti a Starlink műhold flottát.

FRISSíTÉS – 2021. 07.10 11:45

Elon Musk videója a SpaceX új drónhajójáról, a „A Shortfall Of Gravitas”-ról, ami már jelentős fejlesztéseket tartalmaz az előző generációhoz képest, például teljesen autonóm, és nincs szükség vontatóhajóra, így az üzemeltetése is olcsóbb lesz. Ezen kívül áramvonalasabb lett, könnyebben manőverezhető és a hajó rendszerei is praktikusabb módon lettek beépítve. A drónhajó a floridai indításoknál fogja a visszatérő Falcon-9 rakéták első fokozatait elkapni.

A Floridától Los Angelesig tartó út

Az Of Course I Still Love You még a Mighty Servant 1 fedélzetén Los Angelesben. Fotó: nasaspacefligt.com

Dark mode powered by Night Eye