Megérkezett a Szojuz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

1967 óta ez volt a 190. dokkolás a Szojuz család űrhajói által, beleértve a 88. dokkolást a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Két napnyi, 33 Föld körüli keringés után a Szojuz MSz-23 magyar idő szerint 01:58-kor automata üzemmódban sikeresen dokkolt az orosz szegmens Poiszk moduljához. A Szojuz automatikus dokkolását a moszkvai Koroljov Küldetésirányító Központ és az ISS kozmonautái irányították. Az űrhajó csaknem 430 kilogramm rakományt szállított, beleértve orvosi eszközöket, az állomás karbantartási és légköri szabályozás eszközeit, vizet, kutatási eszközöket, valamint a szállítandó élelmiszerkészlet háromszorosát. A Szojuz MSz-23 Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin kozmonautát, és Frank Rubio NASA űrhajóst szeptemberben szállítja vissza a Földre.

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz főigazgatója is megerősítette, hogy minden normálisan ment, a dokkolás sikeres volt. Egyúttal bejelentette, hogy a Nauka többcélú laboratóriumi modul további felszerelésére irányuló űrséták április-májusban újraindulnak.

A december 15-én megsérült Szojuz MSz-22-t rövidített séma szerint március végén tervezik visszahozni a Földre, melynek hagyományos módon csak a visszatérő kabinja fog megérkezni. Mindezek előtt kiszedik belőle az üléseket és a szkafandereket, majd a Szojuz MSz-23-ba kerülnek végső elhelyezésre. A visszaérkezés során a kabin magasabb hőviszonyoknak lesz kitéve, ezért a Roszkoszmosz szakemberei felügyelni fogják a rendszereit és a hőmérsékletét, hogy minél több hasznos információhoz jussanak.

A Szojuz MSz-23 megközelíti a Poiszk modult. Forrás: NASA
A küldetés emblémája. A szokásostól eltérően nem szerepelnek rajta az űrhajósok nevei és az országuk zászlói sem. Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye