Megérkezett az Artemis-2 misszió lézeres kommunikációs rendszere a NASA-hoz

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Megérkezett az Artemis-2 misszió lézeres kommunikációs rendszere a floridai Kennedy Űrközpontba, közölte az ügynökség egy frissen megjelent cikkében. Így tehát megkezdődhet annak integrálása az Orion űrhajóba, mely ezúttal már utasokkal a fedélzetén fogja meglátogatni égi kísérőnket.

A második számú Artemis küldetés az űrhajó összes olyan rendszerét tesztelni fogja, amelyek elengedhetetlenek egy személyzettel végrehajtott űrrepülés során, továbbá megteremti a szükséges alapot is a Hold felszínére irányuló jövőbeli missziókhoz. Az Artemis-2 emellett új és továbbfejlesztett technológiákat is tesztel majd, többek között a lézeres kommunikációs képességeket.

A lézeres kommunikáció útvonala. Forrás: NASA

A kapszula lézeres kommunikációs terminálja az Orion Artemis-2 Optical Communications System, avagy O2O nevet viseli. Az ehhez hasonló lézeres kommunikációs rendszerek megnövelt adatátviteli sebességet biztosítanak a küldetések számára, ami egyet jelent azzal, hogy több információt tudnak küldeni és fogadni egy-egy adás során, mint a hagyományos rádióhullámos rendszerek.

„Másodpercenként 260 megabit sebességgel képes az O2O 4K felbontású videót küldeni a Holdról.” – mondta Steve Horowitz, az O2O projektvezetője. „A videók és képek mellett a rendszer különféle folyamatokat, képeket és repülési terveket fog továbbítani és fogadni, valamint összekötő kapocs lesz az Orion és a földi küldetésirányítás között.”

Az adatgyűjtés után az információkat lézerjelek segítségével továbbítja majd az új-mexikói Las Crucesben vagy a kaliforniai Table Mountainben található két földi állomás egyikére, melyekre az ott található minimális felhőzet miatt esett a választás.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye