Megérkezett az Artemis-2 misszió lézeres kommunikációs rendszere a NASA-hoz

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Megérkezett az Artemis-2 misszió lézeres kommunikációs rendszere a floridai Kennedy Űrközpontba, közölte az ügynökség egy frissen megjelent cikkében. Így tehát megkezdődhet annak integrálása az Orion űrhajóba, mely ezúttal már utasokkal a fedélzetén fogja meglátogatni égi kísérőnket.

A második számú Artemis küldetés az űrhajó összes olyan rendszerét tesztelni fogja, amelyek elengedhetetlenek egy személyzettel végrehajtott űrrepülés során, továbbá megteremti a szükséges alapot is a Hold felszínére irányuló jövőbeli missziókhoz. Az Artemis-2 emellett új és továbbfejlesztett technológiákat is tesztel majd, többek között a lézeres kommunikációs képességeket.

A lézeres kommunikáció útvonala. Forrás: NASA

A kapszula lézeres kommunikációs terminálja az Orion Artemis-2 Optical Communications System, avagy O2O nevet viseli. Az ehhez hasonló lézeres kommunikációs rendszerek megnövelt adatátviteli sebességet biztosítanak a küldetések számára, ami egyet jelent azzal, hogy több információt tudnak küldeni és fogadni egy-egy adás során, mint a hagyományos rádióhullámos rendszerek.

„Másodpercenként 260 megabit sebességgel képes az O2O 4K felbontású videót küldeni a Holdról.” – mondta Steve Horowitz, az O2O projektvezetője. „A videók és képek mellett a rendszer különféle folyamatokat, képeket és repülési terveket fog továbbítani és fogadni, valamint összekötő kapocs lesz az Orion és a földi küldetésirányítás között.”

Az adatgyűjtés után az információkat lézerjelek segítségével továbbítja majd az új-mexikói Las Crucesben vagy a kaliforniai Table Mountainben található két földi állomás egyikére, melyekre az ott található minimális felhőzet miatt esett a választás.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye