Megérkezett az első üzenet a SMOG-1-ről

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

„Hello world, this is SMOG1 HA5BME” – ez volt az első üzenet amit a BME csapata ma, magyar idő szerint 0 óra 49 perckor kapott a SMOG-1 zsebműholdról, ami magyarul „Helló világ, ez a SMOG1 HA5BME” jelent, az üzenet végén a „kód” pedig a műhold hívójele. Az első sikeres vétel alkalmával megbizonyosodott a csapat, hogy a műhold rendszerei rendben működnek, és készen áll a tudományos mérések megkezdésére. A szenzorok mérései alapján az űreszköz fedélzetén lévő hőmérséklet 10 és 35 Celsius fok között mozgott, ami teljesen normális, a SMOG-1 pedig ép és egészséges.

A március 22-én végrehajtott start során egy orosz Szojuz rakéta állította Föld körüli pályára az olasz UniSat-7 műholdat, benne a SMOG-1 PocketQube műholddal (ez az 5x5x5cm élhosszúságú szabvány, bővebben itt írtunk a kis szerkezetről). Pár nappal a start és pályára állás után az UniSat-7 műholdkivetői rendben kibocsátották a SMOG-ot és utastársait, így megkezdték az önálló keringést bolygónk körül.

A BME „E” épületén található földi állomás parabola antennája. Kép forrása: Nagy Attila Károly

A SMOG-1 jeleit rádióamatőrök is tudják venni a 437,345 MHz frekvencián. Minden fontos infót megtalálhattok a BME SMOG-1 weblapján a küldetéssel kapcsolatban (műhold helyzete, rádiózás, csapat tagjai valamint egyéb érdekességek). A hétfői start rakétáján egy másik magyar vonatkozású műhold, a GRBAlpha is helyet kapott, melynek azóta többször is sikeresen vették a jeleit rádióamatőrök és a műholdat készítő csapat is. Alább találhattok friss videót a pár perccel ezelőtti SMOG-1 elrepülésről, legközelebbi pass Magyarország felett délelőtt 10 óra körül várható. Kövessétek a SMOG csapat Youtube csatornáját, Facebook és Twitter fiókjaikat, ahol frissen dokumentálják a kis műhold útját a kozmoszban.

A Spacejunkie csapata gratulálni szeretne a SMOG-1 sikeres vételéhez, és további sok sikert kívánunk a tudományos misszióban! Hajrá SMOG-1!

Dark mode powered by Night Eye