Megérkezett az első üzenet a SMOG-1-ről

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

„Hello world, this is SMOG1 HA5BME” – ez volt az első üzenet amit a BME csapata ma, magyar idő szerint 0 óra 49 perckor kapott a SMOG-1 zsebműholdról, ami magyarul „Helló világ, ez a SMOG1 HA5BME” jelent, az üzenet végén a „kód” pedig a műhold hívójele. Az első sikeres vétel alkalmával megbizonyosodott a csapat, hogy a műhold rendszerei rendben működnek, és készen áll a tudományos mérések megkezdésére. A szenzorok mérései alapján az űreszköz fedélzetén lévő hőmérséklet 10 és 35 Celsius fok között mozgott, ami teljesen normális, a SMOG-1 pedig ép és egészséges.

A március 22-én végrehajtott start során egy orosz Szojuz rakéta állította Föld körüli pályára az olasz UniSat-7 műholdat, benne a SMOG-1 PocketQube műholddal (ez az 5x5x5cm élhosszúságú szabvány, bővebben itt írtunk a kis szerkezetről). Pár nappal a start és pályára állás után az UniSat-7 műholdkivetői rendben kibocsátották a SMOG-ot és utastársait, így megkezdték az önálló keringést bolygónk körül.

A BME „E” épületén található földi állomás parabola antennája. Kép forrása: Nagy Attila Károly

A SMOG-1 jeleit rádióamatőrök is tudják venni a 437,345 MHz frekvencián. Minden fontos infót megtalálhattok a BME SMOG-1 weblapján a küldetéssel kapcsolatban (műhold helyzete, rádiózás, csapat tagjai valamint egyéb érdekességek). A hétfői start rakétáján egy másik magyar vonatkozású műhold, a GRBAlpha is helyet kapott, melynek azóta többször is sikeresen vették a jeleit rádióamatőrök és a műholdat készítő csapat is. Alább találhattok friss videót a pár perccel ezelőtti SMOG-1 elrepülésről, legközelebbi pass Magyarország felett délelőtt 10 óra körül várható. Kövessétek a SMOG csapat Youtube csatornáját, Facebook és Twitter fiókjaikat, ahol frissen dokumentálják a kis műhold útját a kozmoszban.

A Spacejunkie csapata gratulálni szeretne a SMOG-1 sikeres vételéhez, és további sok sikert kívánunk a tudományos misszióban! Hajrá SMOG-1!

Dark mode powered by Night Eye