Megérkezett az ISS-re a Crew-6 személyzete

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

Ideiglenesen ugyan, de 11 főre bővült a Nemzetközi Űrállomás személyzete, hiszen ma reggel, magyar idő szerint 7:40-kor megérkezett a Crew-6 misszió négyfős csapata. Endeavour névre hallgató Dragon űrhajójuk kb. 24,5 órás utat tett meg, majd autonóm módon dokkolt a Harmony modulhoz, miután számos pályaemelő, és megközelítő manővert hajtott végre.

Forrás: SpaceX

A Kennedy Űrközpontból startoló Falcon-9 rakéta tegnap, azaz március 2-án kezdte meg útját, hogy a Crew Dragonban helyet foglaló 4 űrhajóst eljuttassa az ISS fedélzetére. A megközelítés végén, amikor az űrhajó már csak 20 méterre tartotta relatív helyzetét az űrállomástól, egy kisebb hiba lépett fel, az 5-ös számú rögzítőkampó érzékelője nem működött megfelelően, ezért a SpaceX földi csapata szoftveres felülírással igyekezett megoldani a helyzetet. Az űrhajósok természetesen nem voltak veszélyben egy pillanatig sem, és a CAPCOM (kapcsolattartó személy) folyamatosan tájékoztatta őket az aktuális helyzetről. Mivel a Dragon két órán keresztül tarthatta a pozícióját, bőven volt idő a helyzet orvoslására. Közben figyelni kellett a Dragon üzemanyag-szintjét is, hiszen a pozíció tartásához a Draco segédhajtóműveknek végig korrigálni kellett minimálisan az űrhajó relatív helyzetét és sebességét. Nagyjából 20 perc alatt meg is oldották a SpaceX mérnökei a gondot: a szoftver felülírása után mindent rendben találtak a dokkoláshoz, de az előírások szerint egy újabb ellenőrző procedúrán kellett keresztülmenni a SpaceX és a NASA földi irányításával.

 Draco segédhajtóművek működés közben.

Forrás: SpaceX

Mint említettük, ez a folyamat nagyjából 25 óráig tartott, melynek végén sor kerülhetett az ekkor előírt, szokásos eljárásokra; a Dragon és az ISS atmoszférájának kiegyenlítésére, a szivárgások ellenőrzésére, valamint a zsilipajtók nyitásához szükséges teendőkre. Miután ezen műveletek lezajlottak, az űrhajósok megkezdhették az átlebegést új otthonukba, ahol a Crew-5, valamint a Szojuz MSz-22 személyzete fogadta őket.

Így tehát rövid időre, de tovább gyarapodott a Nemzetközi Űrállomás lakóinak száma, mely így jelenleg 11 főt számlál. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag 14 űrhajós (asztronauta, tajkonauta, kozmonauta) tartózkodik alacsony Föld körüli pályán.

Forrás: SpaceX

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) űrhajósprogramjának kabalafigurája, Suhail. Forrás: NASA

Forrás: NASA

Nemzetközi Űrállomás:

  • Crew-6: Stephen G. Bowen, Warren Hoburg, Andrej Fegyajev, Dr. Sultan Al-Nejadi
  • Crew-5: Nicole Mann, Josh Cassada, Vakata Kóicsi, Anna Kikina
  • MSz-22: Szergej Prokopjev, Dmitrij Petelin, Frank Rubio

Tienkung:

  • Sencsou-15: Csang Lu, Fej Csün-lung, Teng Csingming
Dark mode powered by Night Eye