Megérkezett az ISS-re a Cygnus NG-15

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Magyar idő szerint 10 óra 38 perckor csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáson található Canadarm2 robotkarhoz a szombaton indított Northrop Grumman Cygnus teherűrhajó. Az NG-15 küldetés keretében több mint három és fél tonnányi utánpótlást juttattak el a Föld körüli pályán keringő állomásra. Egy Antares-230+ hordozórakéta állította pályára a NASA legendás matematikusáról, Katherine Johnsonról elnevezett teherszállító űrhajót február 20-án (szombat) este 18 óra 36 perckor. A Cygnus űrhajó nem képes saját hajtóműveivel automata módon dokkolni, ezért először a Canadarm2 robotkarral kell „elkapni” az űrállomást mellett pozícióban álló űrhajót (10 méteres tartózkodási távolság). A manővert most Nogucsi Szóicsi japán űrhajós végezte el, akit Mike Hopkins NASA űrhajós segített. A startról itt, a küldetés részleteiről pedig ezen a linken tudtok bővebben olvasni.

Az Antares rakéta indítása a Cygnus teherhajóval. Mi is közvetítettük, ezen a linken.

A közelítő Cygnus teherhajó. Kép forrása: NASA TV

Szoicsi Nógucsi képe az ISS kupola moduljából, az „elkapás” manőverje közben. Kép forrása: @Astro_Soichi

Az S.S. Katherine Johnson rácsatlakoztatását a Unity modul nadir csatlakozógyűrűjére magyar idő szerint délben kezdték meg, amit már a földi irányítók végeztek el. Az állomáshoz való kapcsolódás magyar idő szerint 13 óra 18 perckor történt meg, s ezzel sikeresen megérkezett az NG-15 küldetés utánpótlása az Expedition 64 héttagú személyzete számára. A friss élelmiszeren, alkatrészeken és számítástechnikai felszereléseken kívül több tudományos kísérletet és műszert is felvittek az ISS-re, ezek közül több egészségügyi és orvostudományi kutatás is hasznot hoz majd a mindennapi embereknek (a rengeteg egyéb, nem feltétlenül orvostudományi kíserletek mellett természetesen, melyek szintén segítenek a földi élet megkönnyítésében). A következő nagyobb esemény a Nemzetközi Űrállomáson a Szojuz MSz-17 űrhajó átdokkolása lesz a Rasszvet modulról a Poiszk modulra, hogy szabad helyet hagyjanak a várhatóan áprilisban induló Szojuz MSz-18-nak. Pár héttel ezelőtt meg is írtuk, hogy ezen a Szojuz úton cserealapon valószínűleg egy amerikai űrhajós is fog utazni, de ez még nincs hivatalosan megerősítve.

Az S.S. Katherine Johnson már a Canadarm2-re csatlakoztatva. Kép forrása: NASA TV

Az ISS-en tartózkodó teher- és személyszállító űrhajók. Kép forrása: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye