Megérkezett és sikeresen dokkolt a Crew-4 a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Miután tegnap elindult a SpaceX Crew-4 küldetés a Kennedy Űrközpontból, magyar idő szerint ma 1:37-kor sikeresen dokkolt a Crew Dragon Freedom űrhajó a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának világűr felé néző dokkolóportjára. Valamivel több mint 16 órás utazás után érkezett meg a négy űrhajós, ami az eddigi legrövidebb SpaceX-indítást jelenti az ISS-re a NASA megbízásából (a Crew-1 28, a Crew-2 23, a Crew-3 útja 21 órás volt).

Az űrhajó a második fokozatról való leválás után már önállóan kezdte meg a további pályaemelő és megközelítő manővereket az űrállomás felé. Az első ilyen műveletre 45 perccel a start után került sor. Mialatt az űrhajósok a kötelező alvási idejüket töltötték három órával a misszió megkezdése után, a Dragon a második manővert is végrehajtotta, melynek során 7 percig üzemeltek a Draco fúvókák. Ezeket további három manőver követte és végül az űrhajó az ISS mögül és alól kezdte meg az utolsó megközelítési szakaszt, és először 400 méterre (Waypoint 0), majd 250 méterre (Waypoint 1), végül a 20 méterre kijelölt Waypoint 2-nél állt meg a kötelező ellenőrzési folyamatokhoz. Miután az utolsó várakozási pontnál is mindent rendben találtak a földi irányítás szakemberei, a Crew Dragon Freedom a maradék 20 métert is megtehette a Harmony modul IDA-3 (Nemzetközi Dokkolóadapter) portjára, ahonnan alig 3 napja az Axiom-1 űrhajója, az Endeavour ledokkolt.

Ezt követően a személyzet levehette az űrruhát, amit a dokkolás idején kötelező viselniük és megkezdődhetett a nyomáskiegyenlítési művelet az ISS-el. Nagyjából egy órával a megérkezés után pedig végül a négy űrhajós átlebeghetett az űrállomásra, ahol a Crew-3 tagjai várták őket. A következő napokban a szokásos átadási folyamatok fognak lezajlani a két személyzet között, majd várhatóan május 4-e után az időjárás függvényében is indulhatnak haza a Crew-3 űrhajósai. Addig összesen hat amerikai, egy német, egy olasz és három orosz űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. A Crew-4 asztronautái, azaz Kjell Lindgren, Bob Hines, Jessica Watkins és Samantha Cristoforetti az Expedíció-67 állandó személyzet tagjaihoz csatlakoznak, és számos kísérletet fognak végrehajtani nagyjából fél éves fenttartózkodásuk során. Jelenleg összesen hat amerikai, egy német, egy olasz és három orosz űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson.

A Crew Dragon Freedom remekül debütált a hibátlan dokkolással.

Dark mode powered by Night Eye