Megérkezett és sikeresen dokkolt a Crew-4 a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Miután tegnap elindult a SpaceX Crew-4 küldetés a Kennedy Űrközpontból, magyar idő szerint ma 1:37-kor sikeresen dokkolt a Crew Dragon Freedom űrhajó a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának világűr felé néző dokkolóportjára. Valamivel több mint 16 órás utazás után érkezett meg a négy űrhajós, ami az eddigi legrövidebb SpaceX-indítást jelenti az ISS-re a NASA megbízásából (a Crew-1 28, a Crew-2 23, a Crew-3 útja 21 órás volt).

Az űrhajó a második fokozatról való leválás után már önállóan kezdte meg a további pályaemelő és megközelítő manővereket az űrállomás felé. Az első ilyen műveletre 45 perccel a start után került sor. Mialatt az űrhajósok a kötelező alvási idejüket töltötték három órával a misszió megkezdése után, a Dragon a második manővert is végrehajtotta, melynek során 7 percig üzemeltek a Draco fúvókák. Ezeket további három manőver követte és végül az űrhajó az ISS mögül és alól kezdte meg az utolsó megközelítési szakaszt, és először 400 méterre (Waypoint 0), majd 250 méterre (Waypoint 1), végül a 20 méterre kijelölt Waypoint 2-nél állt meg a kötelező ellenőrzési folyamatokhoz. Miután az utolsó várakozási pontnál is mindent rendben találtak a földi irányítás szakemberei, a Crew Dragon Freedom a maradék 20 métert is megtehette a Harmony modul IDA-3 (Nemzetközi Dokkolóadapter) portjára, ahonnan alig 3 napja az Axiom-1 űrhajója, az Endeavour ledokkolt.

Ezt követően a személyzet levehette az űrruhát, amit a dokkolás idején kötelező viselniük és megkezdődhetett a nyomáskiegyenlítési művelet az ISS-el. Nagyjából egy órával a megérkezés után pedig végül a négy űrhajós átlebeghetett az űrállomásra, ahol a Crew-3 tagjai várták őket. A következő napokban a szokásos átadási folyamatok fognak lezajlani a két személyzet között, majd várhatóan május 4-e után az időjárás függvényében is indulhatnak haza a Crew-3 űrhajósai. Addig összesen hat amerikai, egy német, egy olasz és három orosz űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. A Crew-4 asztronautái, azaz Kjell Lindgren, Bob Hines, Jessica Watkins és Samantha Cristoforetti az Expedíció-67 állandó személyzet tagjaihoz csatlakoznak, és számos kísérletet fognak végrehajtani nagyjából fél éves fenttartózkodásuk során. Jelenleg összesen hat amerikai, egy német, egy olasz és három orosz űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson.

A Crew Dragon Freedom remekül debütált a hibátlan dokkolással.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye