Megérkeztek a japán XRISM röntgentávcső első felvételei

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A H-IIA hordozó segítségével a tavalyi évben pályára állt XRISM röntgencsillagászati távcső elkészítette első tesztfelvételeit, melyen egy galaxishalmazt, valamint egy szupernóva-maradványt figyelhetünk meg. Az üzembe helyezési fázis részét képező megfigyelésekhez az obszervatórium mindkét tudományos műszerét bevetették, hogy megbizonyosodjanak az űreszköz megfelelő működéséről. További információ, hogy az ESA (Európai Űrügynökség) is jelentős mértékben részt vesz a Japán Űrügynökség (JAXA) és a NASA által vezetett projektben; a hardveres és a tudományos tanácsadás biztosításáért cserébe az ESA az XRISM rendelkezésre álló megfigyelési idejének 8%-át kapja.

Abell 2319 galaxishalmaz

Forrás: JAXA

Az Abell 2319-ről készült képet az XRISM Xtend nevű műszerével rögzítették, ami egy röntgensugaras képalkotó berendezés. Különlegessége, hogy a teljes halmazt egyetlen felvételen képes volt megörökíteni. A széles látószögű fotón lila színben azok a gázok láthatóak, melyek megfigyelése segít a csillagászoknak a galaxishalmaz teljes tömegének megállapításában, így információt tárhatnak fel az Univerzum születéséről és fejlődéséről. A gáz által kibocsátott röntgensugarak tanulmányozásával az XRISM képes felfedni, hogy milyen „fémek” (a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemeket) vannak jelen, és feltérképezni, miként gazdagodott velük az Univerzum.

N132D szupernóva-maradvány

Forrás: JAXA

A fentebbi színes felvétel a Nagy Magellán-felhőben (Large Magellanic Cloud, LMC) felrobbant egykori csillag maradványait mutatja; a különböző színekkel a röntgenfény eltérő energiáit jelzik. Az XRISM ehhez a méréshez Resolve műszerét használta, mely egyfajta kiegészítése az Xtend által készített képnek. Mindez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy kiszámítsák, az egyes elemek pontosan hol találhatók meg a szupernóva-maradványban.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye