Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres műveletet is végrehajtott már; élesítette a tudományos műszereket, adatokat továbbított, és „Hall-effect” típusú ionhajtóművét is beizzította. A legutóbbi fejlemény pedig kameráinak bekapcsolása volt, amit december 4-én abszolvált, melynek következtében megszülettek az első felvételek is.

A két azonos kamerából álló képalkotó műszer összesen 68 képet készített, az ennek során kapott adatokat pedig a csapat a megfelelő irányítás, a telemetriai elemzés és a kalibrálás ellenőrzésére fogja felhasználni. Maga a berendezés egyébként több színszűrőn keresztül képes felvételeket készíteni, amelyek mindegyikét tesztelték ezeken a kezdeti megfigyeléseken.

A Halak konstelláció csillagmezeje. Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU

Az űreszköz október végén üzembe helyezett magnetométere szintén jó egészségnek örvend, ami röviddel bekapcsolása után egy napkitörést is észlelt. Természetesen azóta több ilyen eseményt is érzékelt a szonda, amely útja során folyamatosan figyelni fogja az űridőjárást.

November 8-án, a tudományos műszerekkel végzett munka közepette a csapat beindította a négy darab, már említett „Hall-effect” típusú ionhajtóművet is, melyet először használták a mélyűrben. (Eddig csak a Hold körüli pályára tartó űreszközökön használták őket.)

November 14-én az űreszközre erősített technológiai demonstráció, a DSOC (Deep Space Optical Communications) is remekelt; a berendezés közel 16 millió kilométerről (kb. 40-szer messzebbről, mint a Hold a Földtől) először küldött „haza” tesztadatokat. További információ az eseményről ide kattintva olvasható.

Mindezek mellett a harmadik tudományos műszer gamma-sugárzásra specializált komponense is aktiválva lett, melynek másik részét, a neutronspektrométert is hamarosan bekapcsolják. Utóbbira a december 11-i héten kerülhet sor.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye