Megérkeztek az Euclid űrteleszkóp első felvételei

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Az Európai Űrügynökség (ESA) a mai napon osztotta meg az Euclid űrteleszkóp első színes felvételeit, szám szerint 5 darabot, melyekről bátran kijelenthető, hogy hasonló hatást váltanak ki, mint a James Webb űrteleszkóp által készített legelső képek. Lássuk is őket!

A Perseus galaxishalmaz

Forrás: ESA

A felvételen nagyjából 1000 galaxis látható, amelyek a Perseus halmazhoz tartoznak, és további ~100 000 galaxis, melyek a háttérben húzódnak meg. E halvány galaxisok közül sok korábban nem volt megfigyelhető, némelyikük ugyanis olyan messze van, hogy fényük 10 milliárd évig utazott, amíg eljutott hozzánk.

IC 342 spirálgalaxis

Forrás: ESA

Az Euclid által megfigyelt IC 342 a „Rejtett galaxis” becenevet kapta. Mivel az űrteleszkóp infravörös tartományban is képes vizsgálódni, így máris kulcsfontosságú információkat fedezett fel ennek a galaxisnak a csillagairól, amely a mi Tejútrendszerünk hasonmása.

NGC 6822

Forrás: ESA

Ezt az első szabálytalan törpegalaxist, amelyet az Euclid megfigyelt, NGC 6822-nek nevezik, és a Földtől mindössze 1,6 millió fényévre található.

NGC 6397

Forrás: ESA

Az NGC 6397 a második legközelebbi gömbhalmaz bolygónktól viszonyítva, amely mintegy 7800 fényévre található. Az Euclid-on kívül jelenleg más távcső nem volt képes egyetlen megfigyeléssel feltérképezni egy teljes gömbhalmazt, és ugyanakkor megkülönböztetni ennyi csillagot a halmazban.

Lófej-köd

Forrás: ESA

A Lófej-köd megfigyelésétől azt remélik a tudósok, hogy számos halvány és eddig nem látott, fiatal Jupiter-tömegű bolygót, valamint fiatal barna törpéket, és születőben lévő csillagokat fedezhetnek fel.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye