Megérkeztek az Euclid űrteleszkóp első felvételei

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Az Európai Űrügynökség (ESA) a mai napon osztotta meg az Euclid űrteleszkóp első színes felvételeit, szám szerint 5 darabot, melyekről bátran kijelenthető, hogy hasonló hatást váltanak ki, mint a James Webb űrteleszkóp által készített legelső képek. Lássuk is őket!

A Perseus galaxishalmaz

Forrás: ESA

A felvételen nagyjából 1000 galaxis látható, amelyek a Perseus halmazhoz tartoznak, és további ~100 000 galaxis, melyek a háttérben húzódnak meg. E halvány galaxisok közül sok korábban nem volt megfigyelhető, némelyikük ugyanis olyan messze van, hogy fényük 10 milliárd évig utazott, amíg eljutott hozzánk.

IC 342 spirálgalaxis

Forrás: ESA

Az Euclid által megfigyelt IC 342 a „Rejtett galaxis” becenevet kapta. Mivel az űrteleszkóp infravörös tartományban is képes vizsgálódni, így máris kulcsfontosságú információkat fedezett fel ennek a galaxisnak a csillagairól, amely a mi Tejútrendszerünk hasonmása.

NGC 6822

Forrás: ESA

Ezt az első szabálytalan törpegalaxist, amelyet az Euclid megfigyelt, NGC 6822-nek nevezik, és a Földtől mindössze 1,6 millió fényévre található.

NGC 6397

Forrás: ESA

Az NGC 6397 a második legközelebbi gömbhalmaz bolygónktól viszonyítva, amely mintegy 7800 fényévre található. Az Euclid-on kívül jelenleg más távcső nem volt képes egyetlen megfigyeléssel feltérképezni egy teljes gömbhalmazt, és ugyanakkor megkülönböztetni ennyi csillagot a halmazban.

Lófej-köd

Forrás: ESA

A Lófej-köd megfigyelésétől azt remélik a tudósok, hogy számos halvány és eddig nem látott, fiatal Jupiter-tömegű bolygót, valamint fiatal barna törpéket, és születőben lévő csillagokat fedezhetnek fel.

Dark mode powered by Night Eye