Megfelelő pályára állt a Amazonas Nexus műhold a SpaceX jóvoltából

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Már az idei kilencedik SpaceX indításra került sor az éjszaka folyamán, ami majdnem fele az összesen teljesített felbocsátásoknak világszerte. Négy egymást követő Starlink küldetés után egy újabb kereskedelmi megbízásnak eleget téve indult el a Falcon-9 B1073 hordozó, fedélzetén a kb. 4,5 tonnás Amazonas Nexus műholddal. A távközlési szatellitet a Thales Alenia Space gyártotta a Hispasat megrendelése alapján, melynek célja az Atlanti-óceán, Grönland és az amerikai kontinens feletti térségek számára jobb Internet-szolgáltatás elérése és egyéb kommunikációs csatornák biztosítása lesz. A startra magyar idő szerint 02:32-kor került sor a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 állásáról, és a hordozórakéta fokozatai ismét tökéletes teljesítményt nyújtva juttatták a kijelölt elnyújtott „szuper-szinkron” keringési pályára a hasznos terhet. Az Amazonas Nexus a Hispasat legkorszerűbb és legfejlettebb egységeként állt megfelelő pályára, ahol várhatóan 15 évig fog szolgálatot teljesíteni.

Ami a SpaceX-et illeti számok tekintetében, ez a Falcon-9 első fokozat a hatodik sikeres indítását és visszatérését könyvelhette el, ami összességében már a 96. egymást követő hibátlan műveletsorozatot jelentette a cég számára. A további programot tekintve ebben a hónapban majdnem ugyanannyi indítás -szám szerint 8- van tervben, mint amennyit eddig 2023-ban végrehajtottak, tehát minden eddiginél mozgalmasabb időszak elé néz a magánvállalat. Ezek közül továbbra is Starlink-felbocsátások vannak túlsúlyban, de a jelenlegi tervek szerint 26-án indulhat a következő operatív emberes küldetés, a Crew-6 is a Nemzetközi Űrállomásra.

Fotó: Michael Baylor

Fotó: Ethan Walsh

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye