Meghiúsult az első Egyesült Királyságból startoló misszió

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Az egyébként is pénzügyi nehézségekkel küzdő Virgin Orbit újabb problémával szembesült a „Start Me Up” küldetés során, ugyanis hordozórakétájuk nem érte el a számára kijelölt pályamagasságot, így természetesen a műholdak szeparációjára sem került sor.

A misszió kezdeti szakaszaiban még minden a megszokottak szerint zajlott. A Boeing-747-es, Cosmic Girl névre hallgató repülőgépet már órákkal az indulás előtt elkezdték felkészíteni, ami magában foglalta a tankolási és egyéb ellenőrzési műveleteket. Az átalakított Jumbo Jet ezt követően megkezdte a felszállási folyamatot, majd az Írország déli partjainál lévő kijelölt ledobási helyre repült. A LauncherOne elengedésére éjfél után pár perccel került sor, melynek telemetriája az élő közvetítés során pontatlannak bizonyult, és időnként tévesnek tűnő sebesség,- és magassági adatokat mutatott. Mindezek ellenére pár perccel később a cég Twitter-posztjában megerősítette, hogy a rakéta sikeresen elérte a Föld körüli pályát. Ekkor következett volna a fokozat NewtonFour hajtóművének begyújtása majd a műholdak kihelyezése, ám újabb poszt érkezett, mely meghíusulásról árulkodott. „Úgy tűnik, hogy egy anomália megakadályozta, hogy elérjük a pályát. Jelenleg kiértékeljük az információkat.” A vállalat reggeli posztjában kifejtette, hogy a második fokozat hajtóművének beindításakor a rendszerben egy olyan rendellenesség lépett fel, aminek következtében a küldetés idő előtt véget ért. További információkat egyelőre nem közöltek, például arról sem, hogy miért jelentették be tévesen a pályára állást. Egy bizonyos, hogy a Cosmic Girl épségben visszatért indulási helyére, és sikeres leszállást hajtott végre a newquay-i Spaceport Cornwall futópályájára.

A Virgin Orbit így tehát sikertelenül zárta az első orbitális indítását Nyugat-Európából, ami tovább nehezíti a cég életét, akik egyébként is küzdenek az indítási arány növelésével, és az említett pénzügyi nehézségek megoldásával.

Forrás: Virgin Orbit

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye