Meghiúsult az első Egyesült Királyságból startoló misszió

Kapcsolódó

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Az egyébként is pénzügyi nehézségekkel küzdő Virgin Orbit újabb problémával szembesült a „Start Me Up” küldetés során, ugyanis hordozórakétájuk nem érte el a számára kijelölt pályamagasságot, így természetesen a műholdak szeparációjára sem került sor.

A misszió kezdeti szakaszaiban még minden a megszokottak szerint zajlott. A Boeing-747-es, Cosmic Girl névre hallgató repülőgépet már órákkal az indulás előtt elkezdték felkészíteni, ami magában foglalta a tankolási és egyéb ellenőrzési műveleteket. Az átalakított Jumbo Jet ezt követően megkezdte a felszállási folyamatot, majd az Írország déli partjainál lévő kijelölt ledobási helyre repült. A LauncherOne elengedésére éjfél után pár perccel került sor, melynek telemetriája az élő közvetítés során pontatlannak bizonyult, és időnként tévesnek tűnő sebesség,- és magassági adatokat mutatott. Mindezek ellenére pár perccel később a cég Twitter-posztjában megerősítette, hogy a rakéta sikeresen elérte a Föld körüli pályát. Ekkor következett volna a fokozat NewtonFour hajtóművének begyújtása majd a műholdak kihelyezése, ám újabb poszt érkezett, mely meghíusulásról árulkodott. „Úgy tűnik, hogy egy anomália megakadályozta, hogy elérjük a pályát. Jelenleg kiértékeljük az információkat.” A vállalat reggeli posztjában kifejtette, hogy a második fokozat hajtóművének beindításakor a rendszerben egy olyan rendellenesség lépett fel, aminek következtében a küldetés idő előtt véget ért. További információkat egyelőre nem közöltek, például arról sem, hogy miért jelentették be tévesen a pályára állást. Egy bizonyos, hogy a Cosmic Girl épségben visszatért indulási helyére, és sikeres leszállást hajtott végre a newquay-i Spaceport Cornwall futópályájára.

A Virgin Orbit így tehát sikertelenül zárta az első orbitális indítását Nyugat-Európából, ami tovább nehezíti a cég életét, akik egyébként is küzdenek az indítási arány növelésével, és az említett pénzügyi nehézségek megoldásával.

Forrás: Virgin Orbit

Dark mode powered by Night Eye