Meghiúsult az első Egyesült Királyságból startoló misszió

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Az egyébként is pénzügyi nehézségekkel küzdő Virgin Orbit újabb problémával szembesült a „Start Me Up” küldetés során, ugyanis hordozórakétájuk nem érte el a számára kijelölt pályamagasságot, így természetesen a műholdak szeparációjára sem került sor.

A misszió kezdeti szakaszaiban még minden a megszokottak szerint zajlott. A Boeing-747-es, Cosmic Girl névre hallgató repülőgépet már órákkal az indulás előtt elkezdték felkészíteni, ami magában foglalta a tankolási és egyéb ellenőrzési műveleteket. Az átalakított Jumbo Jet ezt követően megkezdte a felszállási folyamatot, majd az Írország déli partjainál lévő kijelölt ledobási helyre repült. A LauncherOne elengedésére éjfél után pár perccel került sor, melynek telemetriája az élő közvetítés során pontatlannak bizonyult, és időnként tévesnek tűnő sebesség,- és magassági adatokat mutatott. Mindezek ellenére pár perccel később a cég Twitter-posztjában megerősítette, hogy a rakéta sikeresen elérte a Föld körüli pályát. Ekkor következett volna a fokozat NewtonFour hajtóművének begyújtása majd a műholdak kihelyezése, ám újabb poszt érkezett, mely meghíusulásról árulkodott. „Úgy tűnik, hogy egy anomália megakadályozta, hogy elérjük a pályát. Jelenleg kiértékeljük az információkat.” A vállalat reggeli posztjában kifejtette, hogy a második fokozat hajtóművének beindításakor a rendszerben egy olyan rendellenesség lépett fel, aminek következtében a küldetés idő előtt véget ért. További információkat egyelőre nem közöltek, például arról sem, hogy miért jelentették be tévesen a pályára állást. Egy bizonyos, hogy a Cosmic Girl épségben visszatért indulási helyére, és sikeres leszállást hajtott végre a newquay-i Spaceport Cornwall futópályájára.

A Virgin Orbit így tehát sikertelenül zárta az első orbitális indítását Nyugat-Európából, ami tovább nehezíti a cég életét, akik egyébként is küzdenek az indítási arány növelésével, és az említett pénzügyi nehézségek megoldásával.

Forrás: Virgin Orbit

Dark mode powered by Night Eye