Megint biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrtávcső

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Az utóbbi években sajnos egyre gyakrabban fordul elő hasonló eset az öregedő teleszkóppal.

Frissítés május 1.: jó hírekkel szolgált a NASA tegnap este, ugyanis sikerült helyreállítani a meghibásodott giroszkóp működését! Így a Hubble ismét megfelelő üzemmódban tud dolgozni és folytatni megfigyeléseit.


Eredeti cikk (ápr. 29.)

Április 23-án ismét biztonsági üzemmódba kapcsolt az 1990-ben felbocsátott Hubble űrtávcső, írta meg rövid közleményben a NASA. Ennek okaként egy fennálló giroszkóp hibajelenséget jelöltek meg, ami miatt már tavaly novemberben is hasonló helyzet lépett fel. Az űrtávcső más műszerei szerencsére épek és megfelelően működnek továbbra is.

A Hubble-t úgy tervezték, hogy ha a három giroszkópja közül akár csak az egyik is hibás adatokat mutat, állítsa az üzemelést biztonsági módba, amíg a földi irányítás megvizsgálja a probléma forrását. A giroszkópok felelősek az űrtávcső pozicionálásáért és a megfelelő irányzék meghatározásáért, mely a megfigyelések szempontjából alapvető fontosságú. Az utolsó, 2009-es szervizküldetés idején összesen hat ilyen berendezéssel rendelkezett a Hubble, melyek közül mára három maradt üzemképes. Ha szükséges, a földi irányítás akár egy giroszkóppal való működésre is állíthatja a távcsövet, de hárommal jóval precízebb méréseket tudnak végezni.

Kép forrása: NASA

Az idősödő űrobszervatórium éppen a múlt héten „ünnepelte” felbocsátásának 34. évfordulóját: 1990. április 24-én állították pályára a Discovery űrrepülőgéppel, majd több részletből álló, komoly beavatkozás-sorozatot kellett végrehajtaniuk az űrhajósoknak, hogy kijavítsák a főtükör problémáját. Az indításról, illetve a szervizküldetésekről korábbi cikksorozatunkban olvashattok!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye