Megint új rakétával rukkolt elő Kína

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Nem kelett sokat várni, hogy egy újabb kínai rakéta induljon első útjára: a CAS Space vállalat Licsien-1 (Lijian-1, másik nevén Csungke-1A, Zhongke-1A) magyar idő szerint kora reggel hat műholdat állított pályára. A négyfokozatú rakéta a Csiücsüan Űrközpontból indult egy mozgatható startállásról, rakterében hat kis méretű szatelittel. A küldetés sikeres kimenetelét egy órával az indulás után bejelentették a hivatalos szervek, ezzel pedig a CAS Space is belépett az orbitális rakétával rendelkező cégek egyre szélesebb körébe.

A Licsien-1 az indítóálláson. Kép forrása: Chinese Academy of Sciences

A rakéta starttömege 135 tonna volt, hossza nagyjából 30 méter. Az első fokozat átmérője 2,65 méter, ami megegyezik az áramvonalazó kúpok méretével is, a köztes fokozatok keresztmetszete valamivel kisebb. A rakéta méreteiben és teherkapacitásában nagyon hasonló az európai Vega rakétához, 500 kilométeres napszinkron pályára mintegy 1500 kilogrammot képes feljuttatni. Mind a négy fokozat szilárd hajtóanyagú, valószínűleg a Tungfeng-31 (DF-31) interkontinentális ballisztikus rakéta paraméterei alapján tervezték őket.

A hat műholdról nem tudunk sokat, a hivatalos beszámolók szerint különböző űrtechnológiai tesztek elvégzésére lesznek alkalmasak, valamint légkörkutatási, elektromágneses és kvantumkulcs-elosztási kísérleteket is végrehajtanak majd velük.

Legutoljára márciusban debütált egy vadonatúj kínai hordozórakéta, ez a Hosszú Menetelés-6A volt.

Dark mode powered by Night Eye