Megint új rakétával rukkolt elő Kína

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Nem kelett sokat várni, hogy egy újabb kínai rakéta induljon első útjára: a CAS Space vállalat Licsien-1 (Lijian-1, másik nevén Csungke-1A, Zhongke-1A) magyar idő szerint kora reggel hat műholdat állított pályára. A négyfokozatú rakéta a Csiücsüan Űrközpontból indult egy mozgatható startállásról, rakterében hat kis méretű szatelittel. A küldetés sikeres kimenetelét egy órával az indulás után bejelentették a hivatalos szervek, ezzel pedig a CAS Space is belépett az orbitális rakétával rendelkező cégek egyre szélesebb körébe.

A Licsien-1 az indítóálláson. Kép forrása: Chinese Academy of Sciences

A rakéta starttömege 135 tonna volt, hossza nagyjából 30 méter. Az első fokozat átmérője 2,65 méter, ami megegyezik az áramvonalazó kúpok méretével is, a köztes fokozatok keresztmetszete valamivel kisebb. A rakéta méreteiben és teherkapacitásában nagyon hasonló az európai Vega rakétához, 500 kilométeres napszinkron pályára mintegy 1500 kilogrammot képes feljuttatni. Mind a négy fokozat szilárd hajtóanyagú, valószínűleg a Tungfeng-31 (DF-31) interkontinentális ballisztikus rakéta paraméterei alapján tervezték őket.

A hat műholdról nem tudunk sokat, a hivatalos beszámolók szerint különböző űrtechnológiai tesztek elvégzésére lesznek alkalmasak, valamint légkörkutatási, elektromágneses és kvantumkulcs-elosztási kísérleteket is végrehajtanak majd velük.

Legutoljára márciusban debütált egy vadonatúj kínai hordozórakéta, ez a Hosszú Menetelés-6A volt.

Dark mode powered by Night Eye