Megkapta a működési engedélyt a skóciai SaxaVord Űrkikötő

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A Shetland-szigeteken fekvő létesítményből évente 30 rakétaindítást lehet majd végrehajtani.

A Skócia északi részén található festői szigetcsoport Unst nevű szigetén kezdheti meg működését a SaxaVord Űrkikötő, mely a hétvégén szerezte meg a végső engedélyt a Civil Aviation Authority-től (CAA). A létesítmény az Egyesült Királyság és egyben Nyugat-Európa második kereskedelmi komplexuma a Cornwall Űrkikötő után (innen indította volna a Virgin Orbit egy Boeing 747 repülőgéppel LauncherOne rakétáját, de a cég időközben csődbe ment), viszont az első olyan űripari helyszín lesz, ahonnan függőleges irányú orbitális pályára történő rakétaindításokat fognak végrehajtani. Az engedély értelmében már jövőre megkezdődhetnek a felbocsátások, de Föld körüli pályára ténylegesen 2025-ben indulhatnak majd az első rakéták, és évente 30 hordozó repülhet majd az űrbe.

A SaxaVord Űrkikötő elhelyezkedése. Forrás: BBC

A SaxaVord komplexum használatát több európai magáncég is tervezi, közülük a HyImpulse német-angol vegyesvállalat már jövő augusztusban végrehajthatja első szuborbitális indítását (a cégről épp múlt héten írtunk egy újabb fontos ESA-támogatás elnyerése kapcsán).
Egy másik német kereskedelmi űripari cég, a Rocket Factory Augsburg, illetve a skót Skyrora is innen végez majd el felbocsátásokat, mindkét vállalkozás javában fejleszti saját orbitális besorolású hordozóját (előbbi RFA One, utóbbi Skyrora XL néven). A kis rakétagyártó cégekkel részletesebben is foglalkoztunk tavalyi adásunkban:


Maga a komplexum a brit Királyi Légierő (Royal Air Force) korábbi radarállomása volt, jelenleg Debbie és Frank Strang tulajdonában van. A házaspár 15 éve vásárolta meg a területet, és eredetileg ökoturisztikai helyszínként szerették volna üzemeltetni, de a kereskedelmi űrszektor előretörésével módosítottak terveiken, és felismerve a földrajzi fekvés adta lehetőségeket, immár európai indítási központként fogják üzemeltetni a létesítményt. 
A CAA döntése értelmében nem csak az Egyesült Királyság, de egész Európa űripara nagy lendületet kaphat, hiszen immár két orbitális indítási központ is a rakétagyártók rendelkezésére áll: november elején az Andøya Űrkikötő is megkezdte működését Norvégia északi részén, és remélhetőleg nemsokára a svéd Esrange Űrközpont háza tájáról is jó hírek érkezhetnek.

Illusztráció egy indításról a SaxaVord-ről. Forrás: BBC

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye